-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainiečiai neteko amo: netoli daugiabučių vaikštinėjo 30 stumbrų banda

Antradienio rytą rytiniame Kėdainių pakraštyje gyvenantys miestelėnai neteko amo pro langus išvydę maždaug trisdešimties stumbrų bandą. „To dar nebuvo, kad stumbrai ateitų iki mūsų namų“, – kraipydami galvas kalbėjo Šėtos gatvės 110 daugiabučio gyventojai.

Maždaug apie pusę dešimtos namų prieigose sulaukę netikėtų svečių kėdainiečiai pasakojo, kad juos išbaidė vieno kaimyno šuo: „Vienas jaunuolis vaikščiojo lauke su šunimi. Šuo pamatęs stumbrus pradėjo loti, žvėrys išsigando. Tie stumbrai nubėgo į „Lifosos“ pusę. Jie peršoko per geležinkelį ir dingo tarp medžių.“

Miestelėnų nurodyta kryptis buvo teisinga – stumbrų banda buvo vos už gero kilometro nuo trąšų gamyklos teritorijos ir maždaug tiek pat buvo likę iki didžiųjų Kėdainių šiltnamių Vilniaus gatvėje.

Muge.eu nuotr./Kėdainių miesto pakraščiu vaikščiojo stumbrai
Muge.eu nuotr./Kėdainių miesto pakraščiu vaikščiojo stumbrai

Stumbrų klajones priemiestyje akylai sekė ne tik smalsūs miestelėnai, bet ir aplinkosaugininkų lydimi stumbrininkai.

Kėdainių ir Panevėžio rajonuose laisvėje gyvenantys stumbrai yra tapę tikru galvos skausmu.

Pasak stumbrininko Ryto Papšio, Kėdainių ir Panevėžio rajonuose laisvėje gyvenantys stumbrai yra tapę tikru galvos skausmu.

„Žinome, kad buvo gana didelė banda. Dabar ji yra suskilusi į kelias mažesnes. Tą bandą, kurią dabar stebime, mes lydime nuo penktadienio vakaro. Tada ji buvo netoli Aristavos. Pamažu ji traukė Vilainių ir miesto link. Kodėl viena ar kita kryptimi stumbrai migruoja, mes nežinome. Kas juos vilioja – sunku atsakyti.

Jei žmonės nebūtų pabaidę, gal mes tą bandą būtume sustabdę ir grąžinę atgal į laukus. Stumbrus sekėme ne šiaip sau, bet norėdami pažymėti vedlę. Gana ilgai sugaišome, kol gaujos vadę stumbrę užmigdėme taikliu šūviu su migdomaisiais.

Kai žvėris atgulė, jam uždėjome antkaklį su pažymėtu davikliu. Jei viskas baigsis gerai ir stumbrė sėkmingai pabudusi prisijungs prie bandos, tai nuo šiol žinosime, kur ji migruoja. Tik labai neramu, kaip tai bandai seksis toliau keliauti, nes tose vietose, mūsų žiniomis, ji blaškėsi pirmą kartą“, – sakė R.Papšys.

Stumbrininko teigimu, užmigdyta ir vėl pabudinta stumbrė būtų pirmoji tarp laisvėje gyvenančiųjų stumbrių, pažymėta specialiu davikliu.

Muge.eu nuotr./Stumbrininkai užmigdytos stumbrės nepaliko gulėti, žvėrį pakėlė, kad jis nepaspringtų ir galėtų ieškoti saviškių.
Muge.eu nuotr./Stumbrininkai užmigdytos stumbrės nepaliko gulėti, žvėrį pakėlė, kad jis nepaspringtų ir galėtų ieškoti saviškių.

„Laisvėje gyvenantys stumbrai tapo dideliu galvos skausmu Kėdainių krašto ūkininkams. Mes esame parengę planą, kaip bandą suskaidyti ir dalį žvėrių pervežti į „Žvėrinčių“ Telšių rajone. Tačiau pervežimas gana sudėtingas – nėra lengva stumbrus užmigdyti ir transportuoti. Stengiamės visais įmanomais būdais“, – teigė stumbrininkas.

Anot R.Papšio, mažos stumbrų bandos nepadarytų tiek daug žalos žemdirbiams kaip vienu būriu klajojantys, maždaug 80, žvėrių.

„Darome viską, kad rastume patį geriausią sprendimą, kaip išlikti draugiškiems saugomiems stumbrams ir nenuskriausti ūkininkų“, – pastebėjo R.Papšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius