Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija „pandų diplomatiją“ tęsia Jungtinėse Valstijose

Kinijos prezidentui Hu Jintao viešinti Jungtinėse Valstijose, Pekinas iš savo diplomatinių priemonių sandėliuko išsitraukė vieną galingą įrankį, trečiadienį paskelbęs, kad dviem didžiosioms pandoms bus leista dar penkerius metus gyventi Vašingtone esančiame zoologijos sode.
Panda
Panda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal susitarimą, kuris ketvirtadienį bus pasirašytas Smithsono nacionaliniame zoologijos sode, praeitų metų pabaigoje grįžti į Kiniją turėjusios pandos Mei Siang ir Tian Tianas galės likti Jungtinių Valstijų sostinėje iki 2015 metų, sakė Kinijos laukinės gyvūnijos apsaugos asociacijos (CWCA) generalinis sekretorius Zang Chunlinas.

„Atsižvelgus į Amerikos žmonių susižavėjimą didžiosiomis pandomis, Kinija susitarė su Jungtinėmis Valstijomis pratęsti sutartį dėl didžiųjų pandų“, – pareiškė Zang Chunlinas, kurio žodžius išvertė vertėjas.

„Taigi didžiųjų pandų pora Mei Siang ir Tian Tianas liks Nacionaliniame Zoologijos sode dar penkerius metus, atliekant bendrus tyrimus – nuo 2010 metų gruodžio iki 2015 metų gruodžio“, – pridūrė jis.

Abi pandos į Jungtines Valstijas buvo atvežtos 2000 metais. Kinija šiuos gyvūnus paskolino dešimčiai metų, o į tėvynę jie turėjo grįžti pernai.

Tačiau amerikiečiai labai prisirišo prie šios pandų poros, juolab Mei Siang 2005 metais Vašingtone susilaukė jauniklio, kuriam susižavėję amerikiečiai išrinko Tai Šano vardą.

Pagal Kinijos sutartis su JAV ir kitomis šalimis, užsienyje atvesti didžiųjų pandų jaunikliai išlieka Kinijos nuosavybė ir turi būti grąžinti, jeigu Pekinas to pareikalautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius