-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia meilės istorija: Magelaninių pingvinų porelė vienas kitam ištikimi jau 16 metų

Tai istorija apie epines keliones ir neįtikėtiną, didžiulę ištikimybę savo partneriui.
Magelaniniai pingvinai
Magelaniniai pingvinai / wikimedia.org nuotr.

Žūklės naujienų ieškokite „Facebook“ (spauskite čia).

Magelaninių pingvinų porelė tapo viena ištikimiausių savo partneriui gyvūnų rūšių visoje gyvūnų karalystėje, praneša „The Telegraph“.

Jų santykių trukmė siekia net 16 metų – beveik visą jų dauginimosi laikotarpį. Ir nors pingvinų porelė be vienas kito praleisdavo daug laiko dėl tūkstančių kilometrų kelionių, jie visuomet grįždavo atgal pas savo partnerį ir į savo lizdą.

Jie kartu gyvena iki pat senatvės – jau 16 metų (pingvinų gyvenimo trukmė nuo dauginimosi pradžios siekia vos 20 metų, – vert. past.).

Pingvinų porelę stebėję biologai nepaprastai stebisi tokia jų ištikimybe vienas kitam, mat stebėjimai parodė, kad Magelaniniai pingvinai „išsiskiria“, jeigu partneriams nors kartą nepavyksta sėkmingai susiporuoti. Ilgiausiai kada nors pastebėti santykiai tarp šios rūšies pingvinų truko 5–10 metų iki nesėkmingo bandymo susiporuoti.

Ryšys, kuris sieja šios rūšies pingvinų poras, yra tiesiog neįtikėtinas, – tikino Nacionalinės pingvinų asociacijos prezidentas Pablo Garcia Borboroglu.

Ši istorija apie pačią ištikimiausią pingvinų porelę į viešumą iškilo po 30 metų trukusio Magelaninių pingvinų stebėjimo.

Mokslininkai Patagonijos pakrantėje (Pietryčių Argentina), kurioje Magelaniniai pingvinai praleidžia savo poravimosi sezoną, 50 tūkst. pingvinų uždėjo apyrankes, kad galėtų juos stebėti. Palydovinis pingvinų stebėjimas parodė, kad šie paukščiai migracijos laikotarpiu nukeliauja šimtus tūkstančių kilometrų iki šiltesnių Brazilijos vandenų. Jie miega, ir valgo ant bangų beveik šešis mėnesius, o vėliau grįžta atgal į savo lizdą pas savo partneres.

„Ryšys, kuris sieja šios rūšies pingvinų poras, yra tiesiog neįtikėtinas“, – tikino Nacionalinės pingvinų asociacijos prezidentas Pablo Garcia Borboroglu, kuris ir vadovavo minėtam stebėjimui.

Net tris dešimtmečius mokslininkai pingvinus stebėjo Argentinos paplūdimiuose, tačiau jų aktyvumas vandenyse mokslininkams taip ir liko paslaptis, mat stebėtojai nuolat pamesdavo plaukiojančių pingvinų pėdsakus. Tačiau pastaruoju metu mokslininkai 15 svarbiausių pingvinų uždėjo modernesnes apyrankes, kurios leido išsamiau sekti jų judėjimą.

Magelaniniai pingvinai poruotis dažniausiai pradeda sulaukę penkerių (patelės) arba septynerių (patinėliai) metų. Į savo lizdus jie susirenka maždaug rugsėjo mėnesį, kur iš 100 tūkst. savo rūšies pingvinų sugeba atskirti savo partnerio unikalų šauksmą.

Po susiporavimo patelė dažniausiai padeda du kiaušinius, ant kurių pakaitomis abu partneriai stovi, kitas tuo tarpu išplaukia ieškoti maisto.

Pingvinų mažyliai išsiperi maždaug per šešias savaites, tada dar bent mėnesį naujieji „tėveliai“ prižiūri savo jauniklį. Kai pingvinukas suauga ir gali pats savim pasirūpinti, šeima išsiruošia į ilgą kelionę – jie nuplaukia neįtikėtinai ilgą atstumą iki vietos, kurioje praleidžia žiemą.

Kiek žinoma, šiuo metu pasaulyje yra 18 pingvinų rūšių, penkioms iš jų gresia išnykimas, šešios rūšys klasifikuojamos, kaip itin pažeidžiamos.

Vandenyse stipriai sumažėjus žuvų ir dėl išpilamos naftos, per penkiolika pastarųjų metų Magelaninių pingvinų populiacija praretėjo net 50 proc. Šiuo metu, kaip manoma, pasaulyje gyvena tik 1,2 mln. Magelaninių pingvinų.

Laimingosios šeimos: kito monogaminių gyvūnų rūšys

Albatrosai – gyvenantys net iki 80 metų, šie jūrų paukščiai susiporuoja visam gyvenimui. Jie sklando tarp debesų virš atvirų vandenynų metų metus, vėliau grįžta į savo lizdus, dažniausiai esančius atokiose salose, ir susiporuoja su tuo pačiu partneriu.

Prerijų pelėnas – tik 5 proc. visų žinduolių yra monogamiški. Šie pelėnai patenka tarp šių keleto procentų gyvūnų rūšių, kurie susiporuoja visam gyvenimui, deja tas jų gyvenimas trunka neilgai – vos metus. Kito partnerio nė vienas iš jų neieškos net ir tuo atveju, jeigu jų mylimasis nudvės anksčiau.

Juodasis grifas – šie amerikiečių maitėdos, gyvenantys iki 30 metų, įrodė, kad poruojantis visam gyvenimui išvaizda yra nesvarbi. Mokslininkai pastebėjo, kad kai kurie grifai netgi užpuola neištikimus savo rūšies patinus.

Svingerių karaliai: gyvūnai, kurie ne tokie išrankūs savo partneriams

Mažosios šimpanzės – šios artimos šimpanzių giminaitės gyvena itin palaidą gyvenimą. Gyvendamos nedidelėse abiejų lyčių grupelėse jos užmezga tokius seksualinius ryšius, kurių nepamatysi tarp jokių kitų primatų. Šios šimpanzės poruojasi ir su savo giminaičiais.

Indinė žakana (lot. Metopidius indicus) – šių tropinių krantų paukščių patelės aplink save susidėlioja neišperintus kiaušinius ir laukia patinų, jų dažnai patelės turi visą haremą. Pastebėta ir nemaža konkurencija tarp šios rūšies paukščių – patelės dažnai suskaldo savo konkurenčių kiaušinius, kad pasisavintų jų partnerius.

Storanosiai delfinai – kaip ir visi šios rūšies gyvūnai, jie sutverti dauginimuisi ir malonumams. Vis dėlto jų poravimasis trunka neilgai – vos vieną minutę.

Išsamesnį straipsnį originalo kalba skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius