Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl augintiniui gali atsirūgti kalėdinio stalo gardėsiai?

Kai ant šventinio stalo sugula daug gardėsių, norisi jais palepinti ir savo augintinius. Tačiau skanesnis žmogui skirto patiekalo kąsnelis keturkojui šeimos nariui gali tapti didele ir visai neskania bėda. Jeigu norite, kad jūsų augintinis būtų sveikas, atkreipkite dėmesį į šiuos Vilniaus gyvūnų globos namų specialistų patarimus – tai gali apsaugoti gyvūną nuo rimtų sveikatos sutrikimų.
Katinas
Katinas / Vilniaus gyvūnų globos namų nuotr.

„Gardaus kąsnelio maldaujančiam žvilgsniui sunku atsispirti. „Jei šventė, tai šventė, jei švęsti – tai visiems“, – pagalvoja dažnas auginantis naminį gyvūną. Norėdami palepinti savo augintinį, žmonės neretai su jais pasidalina skanumynais nuo vaišių stalo. Vis dėlto maistas, skirtas žmogui, gyvūnui gali sukelti itin rimtų ar net mirtinų sveikatos sutrikimų“, – teigia Vilniaus gyvūnų globos namų veterinarė Agnė Stasiūnienė.

Anot specialistės, viena didžiausių blogybių gyvūnui yra šokoladas. Dėl jame esančių tonizuojančių medžiagų ir cukraus šis skanėstas gali sutrikdyti augintinio širdies veiklą, pakenkti nervų sistemai. Gyvūnai tampa hiperaktyvūs, juos ima kankinti troškulys, gyvūnai vemia ir viduriuoja, galiausiai dehidratuoja.

„Net ir mažas kiekis – vos 50-70 gramų šokolado – katei ar vidutinio dydžio šuniui gali būti mirtinas“, – įspėja A.Stasiūnienė. Keturkojų racione neturėtų atsirasti ir grybų, nes juose esantys toksinai gali pažeisti vidaus organus ar net sukelti mirtį. Jeigu pastebėjote, kad augintinis vemia, viduriuoja, jo kūną trauko traukuliai – tikėtina, kad jis paragavo grybų.​

„Netgi toks įprastas ir sveikas maistas kaip žuvis irgi gali įtraukti į ligų liūną: maitinant gyvūną ne žuvies filė, dažnai pastebimas kaulų užstrigimas virškinamajame trakte. Žuvies kaulo kraštai yra aštrūs, ašakos – smailios. Katėms po tokių vaišių gresia skrandžio problemos, o šunims ašakos gali sukelti virškinamojo trakto pažeidimus“, – sako bendrovės „Grinda“ veterinarijos gydytoja.

Gyvūnams nepadeda ir geraširdžiai, tikintys, kad katės labai mėgsta pieną ir silkių galvas. Veterinarijos gydytoja atkreipia dėmesį, kad nuo sūrios silkės ar pieno gyvūnams sutrinka virškinamojo trakto veikla, jie viduriuoja ir vemia. „Dažna katė neatsisako paskanauti pieno, kuris joms yra skanus dėl jame esančių riebalų ir angliavandenių. Vienas iš angliavandenių, esantis piene, yra pieno laktozė, kurios katės organizmas gali neskaidyti. Jei jau būtinai norime duoti savo katei pieno, pirma įvertinkite ar ji jį toleruos – pasiūlykime katei kelis šaukštus pieno ir stebėkime, kaip organizmas reaguos“, – pataria A.Stasiūnienė.

Vilniaus gyvūnų globos namų nuotr./Šuo
Vilniaus gyvūnų globos namų nuotr./Šuo

Net ir mažas kiekis – vos 50-70 gramų šokolado – katei ar vidutinio dydžio šuniui gali būti mirtinas, – įspėja A.Stasiūnienė.

Atsargumo reikia ir su mėsos patiekalais. „Jei šuo išsiprašė kaulą, o jį sugraužęs tapo vangus – nedelsiant kreipkitės į gyvūnų kliniką: vištienos kaulų atplaišos gali pažeisti stemplę, skrandį, žarnyną. Riebūs mėsos patiekalai gali tapti bet kurio gyvūno kasos uždegimo (pankreatito) priežastimi“, – įspėja veterinarė.

Vis dėlto jeigu norite per šventes palepinti savo keturkojį šeimos narį, galite jiems duoti gabalėlį neriebios virtos mėsos, pamaloninti trupinėliu neriebaus sūrio, o štai vaisių ir daržovių negailėkite: duokite obuolių, morkų, jeigu gyvūnas mėgsta – net bananų: „Vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, o tai augintiniui tik į naudą.“

Vilniaus gyvūnų globos dirbanti specialistė primena, kad reikėtų atkreipti dėmesį ir į lauke laikomus keturkojus. Žiemą voljeruose laikomiems šunims reikėtų duoti kaloringesnį maistą, nes gyvūnas daug energijos palaikydamas šilumą. Kiek papildomų kalorijų reiks augintiniui žiemą, lemia gyvūno svoris ir dydis, kailio ilgis, jo aktyvumas ir aplinkos temperatūra. Gyvūnams tikroji šventė – nebūtinai gardaus maisto kąsnelis. Tegul tai būna Jūsų dėmesys, šiltas žodis, paglostymas ar pasivaikščiojimas, primena A.Stasiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius