Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krokodilas Freshie nugaišo sulaukęs 140 metų

Daugelis sutiktų, kad sulaukti 140 metų yra gana didelis pasiekimas, ypač jeigu esi aklas ir du kartus peršautas.
Gėlavandeniai krokodilai Australijos zoologijos sode
Gėlavandeniai krokodilai Australijos zoologijos sode / Benchill/wikimedia.org nuotr.

Kaip praneša Australijos laikraštis „Sunshine Coast Daily“, praėjusią savaitę nugaišęs gėlavandenis krokodilas Freshie buvo vienas iš žinomiausių ir įspūdingiausių Australijos zoologijos sodo augintinių.
 
Senas roplys, kurio amžius galėjo būti tarp 120 ir 140 metų, zoologijos sode gyveno daugybę metų. Beveik prieš keturis dešimtmečius Šiaurės Kvynslande jį sugavo garsusis „krokodilų gaudytojas“ Steve'as Irwinas ir jo tėvas Bobas.

Tėvas su sūnumi specialiai nusigavo prie Murhedo upės, kad išgelbėtų sunkiai sužeistą krokodilą patiną. Į Freshie, „nepavojingą roplį“, buvo šauta du kartus – kartą į uodegą ir kartą į jo kairiąją akį. Pastarasis šūvis jį visiškai apakino.

Besirengdami gelbėti nelaimingą roplį, Irwinai sužinojo, kad jis yra nepaprastas krokodilas. Apylinkėse gyvenusi aborigenų gentis jį laikė šventu ir paaiškino, kad jau kelios kartos ištisus šimtą metų stebėjo jį plaukiojantį vietiniuose vandenyse.

Irwinų įkurtame Australijos zoologijos sode Freshie buvo išgydytas ir praėjo reabilitacijos kursą. Čia aklas krokodilas ir pasiliko visam likusiam gyvenimui. Paskutinius gyvenimo dešimtmečius jis praleido ne vienas, bet su drauge, krokodile Blondie.

Po Freshie mirties zoologijos sodo administracija išplatino pranešimą spaudai, kuriame rašoma, kad „jis gyveno didžiuliame tvenkinyje, buvo puikiai maitinamas ir patyrė savo prižiūrėtojų pagarbą bei meilę“.

Ten pat priduriama: „Nepaisant savo amžiaus, Freshie nesiskundė apetitu, buvo judrus ir atrodė ne vyresnis nei 80 metų“.

Australijoje šaunamaisiais ginklais sumedžiojama daugybė tokių gėlavandenių krokodilų kaip Freshie. Tačiau gėlavandeniai krokodilai, kitaip nei sūriame vandenyje gyvenantys jų gentainiai briaunagalviai krokodilai, niekada nėra užpuolę žmogaus ir yra visiškai nepavojingi.

Australijos zoologijos sodo atstovai pareiškime pažymi, kad šaudyti gėlavandenius krokodilus yra nehumaniška, nes sužeistas krokodilas gali panirti ir valandai sulaikyti kvėpavimą. Pasprukęs nuo žudikų peršautas krokodilas gali kelis mėnesius merdėti kančiose, kol nugaišta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius