-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuriamas dokumentinis filmas apie gyvūnų prieglaudą Vilniuje

Apie Vilniuje, Žalgirio gatvėje, įsikūrusią gyvūnų prieglaudą „SOS gyvūnai“ kuriamas trumpo metražo dokumentinis filmas „Našlaitynas“, kurio užbaigimas numatytas šių metų rudenį.
„SOS gyvūnai“ globotiniai
„SOS gyvūnai“ globotiniai / Dokumentinio filmo „Našlaitynas“ kūrėjų nuotr.

11 mėnesių trukusio filmavimo metu užfiksuotas kasdienis gyvenimas sename mediniame name, kur savanoriai slaugo, prižiūri ir ieško naujų namų šunims ir katėms. Vienu metu prieglaudoje esančių gyvūnų skaičius neretai priartėja prie šimto. Tai – pirmasis dokumentinis filmas šia tema Lietuvoje, tvirtina filmo kūrėja.

„Jau keletą metų aktyviai domėjausi prieglaudos veikla, skaičiau jų internetinius dienoraščius, aukodavau pinigų. Todėl kai reikėjo apsispręsti, apie ką bus mano diplominis filmas, net nesuabejojau“, – sako filmo režisierė Albina Griniūtė.

Dokumentinio filmo Naalaitynas kūrėjų nuotr./SOS gyvūnai globotinis
Dokumentinio filmo „Našlaitynas“ kūrėjų nuotr./„SOS gyvūnai“ globotinis

„Studijuoju Estijoje, todėl Lietuvoje nebuvo lengva greit surinkti komandą. Labai džiaugiuosi, kad atsirado tikinčių projekto svarba ir norinčių padėti. Susirinkome būrelį entuziastų ir pasiryžome užfiksuoti su beglobiais gyvūnais dirbančių savanorių kasdienybę. O ji, pasirodo, daug labiau įtempta ir daug sunkesnė, nei manėme. Kartu įsitikinome, kokių nuostabių, atkaklių ir jautrių žmonių turime Lietuvoje. Norėjosi tuo pasidalyti su kitais“, – kalba kūrėja.

Komanda nusprendė išbandyti dar vieną naujovę – surinkti filmui pinigų internetinio lėšų rinkimo (angl. – crowd funding) būdu, skirtu mažo biudžeto projektams. Jo esmė – kiekvienas, tikintis projektu ir jo svarba, gali prisidėti net ir nedidele pinigų suma ir už tai kažką gauti: nuo padėkos filmo pabaigoje bei pakvietimo į išankstinę premjerą internete iki koprodiuserio vardo.

Dokumentinio filmo Naalaitynas kūrėjų nuotr./SOS gyvūnai globotinis
Dokumentinio filmo „Našlaitynas“ kūrėjų nuotr./„SOS gyvūnai“ globotinis

Crowd funding platformos veikia jau keletą metų, per tą laiką sėkmingai finansuota tūkstančiai projektų visame pasaulyje. Iki šiol „Našlaitynas“ buvo kuriamas iš asmeninių lėšų, tačiau montavimui ir kitiems postprodukcijos darbams reikalinga suma, kurią ir tikimasi surinkti.

Projektą palaiko menininkai keramikai ir iliustratoriai Lina ir Adomas (geriau žinomi kaip „Sutvėrimų“ kūrėjai), filmą parėmusiems dovanosiantys savo darbų.

Filmo pristatymu jau susidomėjo Šefildo dokumentinių filmų festivalis „Sheffield Doc Fest“ Jungtinėje Karalystėje, padėsiantis organizuoti lėšų rinkimo kampaniją. Paskaityti daugiau informacijos (anglų k.) apie filmą ir prisidėti prie jo kūrimo galima čia.

Dokumentinio filmo Naalaitynas kūrėjų nuotr./SOS gyvūnai globotinis
Dokumentinio filmo „Našlaitynas“ kūrėjų nuotr./„SOS gyvūnai“ globotinis

Tiesa, „Našlaityno“ premjeros metu senosios prieglaudos jau nebebus – iš laikinai nuomoto namo savanorių jau paprašyta išsikelti. Tikimasi, kad jau šį rudenį „SOS gyvūnai“ galės džiaugtis nauja, Europos standartus atitinkančia, iš gerų žmonių suaukotų pinigų įsigyta prieglauda – nuolatiniais namais, kur beglobiai gyvūnai galės ramiai laukti naujų šeimininkų.

Režisierė A.Griniūtė studijuoja audiovizualinius menus Baltijos kino ir medijų mokykloje Taline. Šiais metais ji dalyvavo Berlyno kino festivalio metu rengiamuose kino mokymuose „Berlinale Talent Campus“, yra buvusi ne vieno tarptautinio kino projekto dalyvė.

Filmo „Našlaitynas“ ištraukos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius