Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laukinius tigrus gelbėti padės „šokančios“ ir „dainuojančios“ naminės katės

Tokį uždavinį kelia Pasaulio gamtos fondas (WWF): tereikia paprašyti savo katės, kad ji „pašoktų“ arba „padainuotų“, nufilmuoti „pasirodymą“ ir patalpinti įrašą specialiame interneto puslapyje. Kaip rašo wyborcza.pl, šie įrašai pateks į vieną diską, o gautos už jį lėšos bus skirtos tigrams gelbėti. Per pastarąjį šimtmetį jų populiacija visame pasaulyje sumažėjo net 92 proc.
Sumatros tigro jaunikliai
Sumatros tigro jaunikliai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pasaulyje laisvėje gyvena vos 3,2 tūkst. tigrų, o dar prieš 100 metų jų buvo 65 tūkst. Trys iš devynių porūšių jau visiškai išnyko – nebėra Balio, Javos ir Kaspijos tigrų. Dėl išlikimo kovoja ir SIbiro, Bengalijos, Indokinijos, Pietų Kinijos, Sumatros, Malaizijos tigrai.

78 proc. šių gyvūnų žūsta nuo brakonierių rankų, nes jiems negyvas tigras kur kas vertingesnis nei gyvas. Tigrų vidaus organai ir kaulai yra populiarios tradicinės Azijos medicinos sudedamosios dalys, o kailiai puošia ne vieno turtuolio namus.

Pagal organizacijos TRAFFIC parengtą ataskaitą, vien 2000-2012 metais konfiskuota 1,4 tūkst. tigrų liekanų. Vadinasi, kasmet buvo nužudoma bent po 110 tigrų. Skaičiuojama, kad kas savaitę brakonieriai sumedžioja po du laukinius gyvūnus.

Tigrai nyksta ir dėl teršiamos gamtos, miškų kirtimo, dėl viso to jiems lieka vis mažiau maisto. WWF baiminasi, kad, jeigu niekas nesikeis, per artimiausius keliolika ar keliasdešimt metų šių laukinių gražuolių iš viso nebeliks.

Bandydama užbėgti tam už akių WWF vykdo tarptautinę programą TX2, kurios tikslas padvigubinti laisvėje gyvenančių tigrų skaičių. Norima tai padaryti iki 2022 metų, kurie pagal kinų kalendorių bus Tigro metai. Programoje dalyvauja 12 šalių, kuriuose dar gyvena laisvėje šie žvėrys, tarp jų yra Indija, Nepalas, Rusija, Tailandas, Vietnamas, Indonezija.

Lenkijos WWF padalinys rūpinasi Malaizijos tigrais Belum-Temengoro miškų masyve, kur šių gyvūnų skaičius sumažėjo iki 250-340, nors vos prieš 50 metų čia jų gyveno 3 tūkst. Lenkijoje renkami pinigai specialiems patruliams, kurie kovoja su brakonieriais.

Tam ir sugalvotas konkursas „Katės tigrams“. Norima surinkti įrašus ir išleisti diską, skirtą didžiosioms katėms, nors pasirodys mažosios jų sesės. Diskus ketinama platinti per socialinius tinklus, įdomiausius vaizdus rinks žiūrovai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amūrinio tigro jauniklis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amūrinio tigro jauniklis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius