Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje narve kaip šuo auginta vilkė Luna Vokietijos miškuose laksto jau kaip Gaia

Vilkė Luna prieš keletą metų Lietuvoje kankinosi. Ji buvo laikoma ankštame narve kaip šeimininko nemylimas šuo. Išgelbėta vilkė buvo pervežta į Vokietiją. Ten ji pamažu buvo pripratinta prie laisvės, o dabar po Vokietijos miškuose įkurtą specialų rezervatą laksto gavusi naują vardą – Gaia.
Vilkė Luna Vokietijoje tapo Gaia
Vilkė Luna Vokietijoje tapo Gaia / Aplinkos ministerijos nuotr.

Apie tai savo paskyroje „Facebook“ pranešė nevyriausybinė gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija GATO:

„Dar prieš porą metų tą pačią vilkę pažinojome Lunos vardu, kuri kaip šuo visą savo gyvenimą buvo laikyta kelių kvadratinių metrų narve, dengtame plėvele.

Šiandien išlaisvinusi savo vilkišką prigimtį Gaia gyvena meškų ir vilkų rezervate Vokietijoje. Jai nebesvetimi gamtos garsai ir kvapai, o ir teritoriją dalinasi su devyniomis meškomis, dviem lūšimis ir penkių vilkų gauja“.

VIDEO: Šunimi bandyta užauginti vilkė grąžinta į prigimtinį vilkišką gyvenimą rezervate

2020 m. liepos 15 d. vilko ir šuns hibridė Luna buvo perkelta iš Lietuvos į meškų ir vilkų rezervatą Vokietijoje. „Lunos namai yra gamta ir miškas. Gyvenant su žmonėmis, buvo varžomi jos instinktai ir natūrali elgsena. Reikia pabrėžti, kad laukinio gyvūno genai itin stiprūs, tad laikydami vilko ir šuns hibridą žmonės gali nukentėti nuo pasireiškusios agresijos. Gyvūnams, kaip gamtos kūriniams, mes turime jausti pagarbą, o ne versti juos gyventi prieš savo prigimtį. Laisvė gyvūnams tokia pat svarbi, kaip žmonėms, tik jie negali mums to pasakyti žodžiais“, – tuomet teigė Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Ši vilkė – pirmos kartos vilko ir šuns hibridas, kuris, pagal nustatytus teisės aktus, visoje Europoje laikomas laukiniu gyvūnu.

Dėl to atsakingos institucijos konfiskavo neteisėtai laikomą Luną iš gyvūnų prieglaudos, į kurią ją atidavė prieš tai laikiusi savininkė. Pradėjus kelionę į naujus namus, vilkei buvo suteiktas naujas vardas – Gaia.

Visą savo gyvenimą pas savininkę kaip šuo laikyta kelių kvadratinių metrų narve, dengtame plėvele, į rezervatą atvykusi Gaia iš pradžių buvo apgyvendinta 500 kv. m erdvėje su vidinėmis ir lauko patalpomis stebėjimui ir adaptacijai. Lauko erdvėje per tvorą buvo galima girdėti vilkus, matyti meškas, stebėti jas, pratintis prie gamtos kvapų ir garsų.

Rezervate, kurį nuo šiol Gaia gali vadinti savo namais, 10 ha aptvertame plote gyvena devynios meškos, dvi lūšys ir penkių vilkų gauja. Po adaptacijos Gaia išleista į 4 ha plotą, kuriame gyvena kartu su meškomis. Rezervate vilkams yra atskirti plotai, vadinami „retrieve areas“, į kuriuos jie gali atsitraukti ir pabūti be meškų – landos, leidžiančios patekti į šį plotą yra pritaikytos tik vilkams, taip užkertant kelią meškų patekimui į teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius