Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vardą garsina šuo

Kaune auginamas pustrečių metų Maltos bišonas, vardu Sensation of Lovely House, šunų parodose prizus renka vieną po kito. Šiais metais jis jau tapo Europos, Eurazijos, Kipro, Rusijos, Azerbaidžano, Juodkalnijos, Rumunijos čempionu.
Maltos bišonas Sensation of Lovely House
Maltos bišonas Sensation of Lovely House / „Tauro kennel“ nuotr.

Vos kelis kilogramus sveriančio gyvūnėlio šeimininkė, veislyno „Tauro kennel“ bendraturtė Janita Januškauskaitė-Plungė neslepia – čempiono titulai skiriami ne už gražias akis.

Baltu ilgo kailio šunimi reikia daug rūpintis. Tinkama mityba, kosmetika, šukos, dresūra, medicininė priežiūra – tai parodose dalyvaujančių gyvūnų savininkų kasdienybė, per mėnesį suryjanti ne vieną tūkstantį litų. Tačiau apie pinigus veisėjai kalbėti nemėgsta.

„Mums patinka pats procesas: gražus šuo, noras dalyvauti parodose ir gražios pergalės. Kiekvienas laisvalaikį leidžia savaip. Mes pasirinkome tokį būdą praleisti dalį savo laisvalaikio“, – sako kaunietė J.Januškauskaitė-Plungė, kurios namuose gyvena keturi Maltos bišonai ir du pudeliai. Dukra Kamilė taip pat augina du Maltos bišonus.

Laimingas atsitiktinumas

Paklausta, kaip Pietų Korėjoje gimęs gražuolis Sensation of Lovely House atsidūrė Lietuvoje, jo šeimininkė pakartoja seną tiesą – gyvenime daug atsitiktinumų.

„Tauro kennel“ nuotr./Maltos bišonas Sensation of Lovely House
„Tauro kennel“ nuotr./Maltos bišonas Sensation of Lovely House

„Į mūsų namus pirmoji Maltos bišono kalaitė Lily, kuriai dabar šešeri metai, atvyko iš Čekijos. Paskui dukrai atvežėme patinuką Hiltoną iš Pietų Korėjos. O po pusmečio atsirado galimybė įsigyti Sensation of Lovely House, kurį vadiname Sei. Šis šuo, būdamas pusantrų metų, 2011 metais parodoje Paryžiuje iškovojo Pasaulio jaunimo čempiono titulą. 

Tokių šunų veisėjai paprastai neparduoda. Tačiau „Lovely House“ veislyno Pietų Korėjoje savininkei, kuriai daugiau nei 70 metų, sušlubavo sveikata ir ji nusprendė parduoti savo geriausius šunis, mat šiems reikia pernelyg daug dėmesio ir priežiūros. Mums tai buvo spontaniškas pirkinys, laimingas atsitiktinumas. Arba tu pasinaudoji pasitaikiusia galimybe, arba ne“, – pasakoja J.Januškauskaitė-Plungė.

Kaina – sutartinė

Kiek kainavo Sensation of Lovely House, J.Januškauskaitė-Plungė nenorėjo atskleisti. Skelbimuose internete Maltos bišonų kaina nurodoma maždaug nuo 800 Lt arba „sutartinė“, tačiau veisėjai atkreipia dėmesį, kad ta pati veislė nereiškia, jog ir šunys yra tokios pat vertės.

„Žmonės dažnai galvoja, kad visi kilmės dokumentus turintys šunys yra vienodo lygio. Taip nėra. Kaip ir žirgai: vieni padeda darbus dirbti, o kiti ristūnai varžybose rungiasi. Abu su dokumentais, bet jų savybės ir kainos labai skiriasi“, – aiškino veislyno „Tauro kennel“ bendraturtė.

„15min“ duomenimis, veisimui tinkamo šuns kaina prasideda nuo kelių tūkstančių eurų. Šiuo metu kelios Pietų Korėjoje gimusios kalaitės laukiasi Sei palikuonių, viena jų – taip pat iš „Lovely House“ veislyno.

Minta lietuvišku pašaru

„Paklauskite šokėjų, kiek kainuoja šokių pamokos savo malonumui ir kiek darbo bei investicijų reikia, jei nori tapti Europos, pasaulio čempionu. Niekas neklausia tų žmonių, kiek jiems tai kainavo. Čempiono kaina nėra tik pinigai, tai visuma – ko tu sieki ir ko tu nori“, – aiškina J.Januškauskaitė-Plungė.

Profesionali veisėja pati prižiūri tituluotąjį Sei. Kassavaitiniai vizitai į kirpyklą Lietuvoje kainuoja palyginti nedaug, brangiausiai atsieina dalyvavimas parodose, ypač jei jos vyksta tolimose šalyse. Parodose šuns kailį sutvarko duktė Kamilė, kurią šio amato paslapčių mokė meistras iš Korėjos.

J.Januškauskaitės-Plungės šunys šeriami Lietuvoje pagamintu „Natures Protection“ pašaru. Maudomi kas 1–2 savaites, priklausomai nuo veislės. Augintinių kailį atgaivina ir puikią formą palaiko šunų kosmetikos priemonės ir šampūnai K9, o priežiūrai parodose naudojama amerikietiška profesionali kosmetika „Chris Christensen“. Specialios šukos ir šepečiai – taip pat „Chris Christensen“ arba japonų kompanijos „Doggy man“.

Siekiant išsaugoti nesuteptą kailį, šunys į lauką išleidžiami palakstyti tik sausu oru. Jei lyja, gamtinius reikalus atlieka namuose įrengtame tualete. „Tai normalu. Visame pasaulyje labai populiaru laikyti mažų veislių šuniukus, kuriems nereikia daug lakstyti, o tualetai įrengti namuose“, – aiškino veisėja.

Veislei – 3 tūkst. metų

Prieš 3 tūkst. metų finikiečių pirkliai šiuos šunis atvežė į Maltą, todėl jie ir vadinami Maltos bišonais. Gyvūnai yra gero būdo, labai meilūs, energingi ir gyvybingi. Maži, vos kelis kilogramus sveriantys šuniukai yra draugiški vaikams, gerai sutaria su kitais šunimis.

Jiems patinka bėgioti, tačiau, jeigu nėra galimybės, prisitaiko prie sėslesnio gyvenimo. Šiuos gyvūnus gali laikyti net ir šunims alergiški žmonės, nes jų ilgas išpuoselėtas kailis nesišeria, tiktai veliasi. Parodinio šuns plaukai visiškai uždengia tiesias kojas, tačiau jei gyvūnas nedalyvauja parodose, kailį galima stilingai apkirpti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius