Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos zoologijos sode – nykstančios rūšies jaunikliai

Lietuvos zoologijos sode lankytojai jau gali pamatyti du perukinių tamarinų jauniklius, gimusius balandžio mėnesį, teigiama pirmadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.
Tamarinai
Tamarinai / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Tamarinai – tai išdykę, smalsūs mažųjų beždžionėlių mažyliai, kuriais labai rūpinasi tėtis ir vyresnieji šeimos nariai. Jie juos nešioja ant nugarų, prižiūri, saugo, žaidžia su jais. O mamai patiki juos tik pamaitinti pienu.

Perukiniai tamarinai – tai vienos mažiausių beždžionėlių pasaulyje, kurios sveria iki 0,5 kilogramo. Jas lengva atpažinti iš ilgesnio balto kailio, augančio nuo galvos ir krintančio iki pečių.

Natūraliai gamtoje gyvena Pietų Amerikoje, Kolumbijos ir Panamos tropinių miškų aukštuose medžiuose, po kuriuos vikriai laipioja, lengvai peršoka nuo vieno medžio ant kito. Tamarinai minta įvairiais vaisiais, uogomis ir riešutais. O didžiausias jų skanėstas – vabzdžiai, tokie kaip gyvalazdės ir milčių lervos.

Šios mažosios beždžionėlės gyvena šeimyninėmis grupėmis, kuriose, be tėvų, yra kelių kartų vaikai. Grupėje mažylius dažniausiai veda dominuojanti pora. Gimsta 1–2 jaunikliai, mažylių susilaukia du kartus metuose.

Tamarinai buvo naudojami medicininiuose tyrimuose, todėl ir šiuo metu zoologijos soduose jų gyvena daugiau nei laisvėje. Tai yra kritiškai nykstanti rūšis ir viena iš rečiausių mažųjų beždžionėlių rūšių pasaulyje. Todėl CITES (Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija) suteikė šiai rūšiai aukščiausios apsaugos lygį ir uždraudė bet kokią tarptautinę prekybą šiomis beždžionėlėmis, kurios kiekvienam kelia žavesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius