Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Madagaskare atrastos naujos gyvūnų rūšys

Madagaskaras yra viena iš Afrikos salų, esanti pietvakarinėje Indijos vandenyno dalyje. Tai ketvirta pagal dydį pasaulio sala, pasižyminti nepaprasta gausa iki šiol nežinomų floros ir faunos rūšių.
Madagaskare atrasta nauja varliagyvių rūšis
Madagaskare atrasta nauja varliagyvių rūšis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuotraukas rasite čia.

Šioje saloje 1999–2010 m. buvo atrasta apie 615 naujų gyvūnų rūšių, daugelis jų vis dar net nėra įtraukti į oficialų saugojamų gyvūnų sąrašą. Vis dėlto, anot gamtosaugininkų, ir šioms rūšims gresia išnykimas dėl nesuvaldomo miškų kirtimo, – rašoma „National Geographic“ tinklalapyje. Kelia rūpestį ir tai, kad daugelis gyvūnų išnyks dar net nespėjus jų aptikti.

Madagaskare nuo 1999 m. buvo atrasta 11 naujų chameleonų rūšių, tačiau neseniai aptikta dar viena neįprasta jų atmaina. Furcifer timoni – tai naujo, spalvingo chameleono rūšis, nustebinusi ne vieną gamtosaugininką.

„Naujos chameleono rūšies atradimas buvo išties netikėtas, nes šiauriniai atogrąžų miškai, kuriuose jis ir buvo aptiktas, nuolatos ir intensyviai stebimi, ieškant ten gyvenančių roplių“, – teigia gamtosaugininkai. Visas šio chameleono kūnas nusėtas spalvingomis dėmėmis, jis atrodo lyg būtų su makiažu.

Gan mažai žinoma ir apie chameleoną Calumma crypticum, kuris pasižymi neįprastai ilga nosimi.

2000 m. vakarinėje Madagaskaro pakrantėje tyrinėtojai atrado mažiausią pasaulyje lemūro rūšį (Microcebus berthae) – jo ilgis siekia tik 9,2 cm, o svoris – 30 gramų. Tai viena mažiausių iš 15 žinomų lemūrų rūšių. Anot Pasaulio laukinės gamtos fondo (World Wildlife Fund) narės Nanos Ratsifandrihamanana, tai yra pats mažiausias primatas pasaulyje. Šis lemūras vis dar nėra pakankamai ištirtas, tačiau jo nauda saloje esančiai florai yra neabejotina, mat be šių mažų gyvūnėlių daugelis augalų rūšių išnyktų.

„Kiekviena augalų ar gyvūnų rūšis gamtoje atlieka tam tikrą vaidmenį, taip išlaikydami natūralią jos pusiausvyrą. Jeigu netenkame nors vienos rūšies, tai gali sukelti ekosistemos griūtį“, – tvirtina N.Ratsifandrihamanana.

2010 m. buvo gautas pranešimas apie atrastą naują gyvatės atmainą (Liophidium pattoni). Ji užauga iki 40 cm ilgio ir minta nedideliais graužikais bei driežais. „Ši gyvatė yra viena spalvingiausių savo šeimos atstovių, tai lėmė gan neįprastos, šviesiai rožinės žymės ant jos nugaros“, – pasakoja N.Ratsifandrihamanana.

L.pattoni buvo atrasta Nacionaliniame „Masoala“ parke, šiaurės rytų Madagaskaro dalyje. Deja, šiame parke pastaruoju metu itin padidėjęs medžių, ypač raudonmedžių, kirtimas, anot gamtosaugininkų, gali paveikti ir šių gyvačių išlikimą.

Dar vienas nepaprastas atradimas – taip vadinama „permatoma varlė“ (Boophis bottae). Pirmą kartą apie ją buvo pranešta 2002 m. Ši 4 cm ilgio varlė, gyvenanti maždaug 800 m virš jūros lygio, yra 1 iš 69 varliagyvių rūšių, atrastų Madagaskare per pastaruosius 11 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius