Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijoje rasti dar trys kritę reti drambliai

Dar trys Borneo nykštukiniai drambliai trečiadienį buvo rasti nugaišę Malaizijoje, o pareigūnai, kurie įtaria nunuodijimą, nurodė, kad anksčiau šį mėnesį rasti dar dešimt kritusių gyvūnų.
Drambliukas prie mirusios motinos
Drambliukas prie mirusios motinos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Drambliai galėjo prisiėsti nuodingų cheminių medžiagų, kuriomis nuo kenkėjų purškiamos aliejinių palmių plantacijos, sakė Borneo saloje esančios Sabaho valstijos gyvūnų apsaugos departamento direktorius Laurentius Ambu.

Jis nurodė, kad šie drambliai gyvena kaimenėmis, kurias sudaro iki keliolikos individų, todėl tikėtina, kad bus rasta daugiau kritusių gyvūnų.

„Mėginame šukuoti kitas teritorijas. Nujaučiu, kad gali būti daugiau, – L.Ambu sakė naujienų agentūrai AFP. – Nemanau, kad tai nelaimingas atsitikimas.“

Pasak L.Ambu trys smarkiai suirę dramblių lavonai buvo rasti trečiadienį atokiame Gunung Raros miškų draustinyje, netoli vietovės, kurioje pareigūnai rado dešimt kitų negyvų nykštukinių dramblių, priskiriamų retam azijinių dramblių porūšiui.

Antradienį Sabaho valstijos pareigūnai paskelbė pirmųjų dešimties žuvusių dramblių nuotraukas, tarp jų sukrečiančią nuotrauką, kurioje matomas kritusią motiną baksnojantis jauniklis.

Jauniklis atrodė nenukentėjęs ir buvo išgabentas į laukinių gyvūnų parką, esantį šioje valstijoje, sakė L.Ambu.

Toksikologinių tyrimų ataskaita apie pirmuosius dešimt kritusių dramblių turėtų būti parengta ateinančią savaitę ir atskleisti, kokia buvo jų žūties priežastis, pridūrė pareigūnas.

Manoma, kad laisvėje gyvena mažiau nei 2 tūkst. Borneo nykštukinių dramblių, kurie yra smulkesni ir labiau apvalių formų negu kiti azijiniai drambliai.

Aktyvistai nurodo, jog miškų nykimas, kertant medžius medienai ir plečiant žemės ūkio plotus, ypač aliejinių palmių plantacijas, taip pat kitokia žmogaus veikla kelia didelį pavojų dramblių ir kitų nykstančių Borneo gyvūnų buveinėms.

Didelę Borneo salą dalijasi Malaizija, Indonezija ir Brunėjus. Anksčiau joje klestėję drėgnieji atogrąžų miškai, kurių biologinė įvairovė laikoma viena iš didžiausių pasaulyje, sparčiai nyksta.

Laukinių dramblių kaimenės nuolat spaudžiamos mažėjančiose miškingose teritorijose, todėl dažnai įvyksta šių gyvūnų susidūrimų su žmonėmis, tačiau L.Ambu sakė, kad šis įtariamas nunuodijimo incidentas Sabaho valstijoje buvo pirmasis.

Prielaida, kad gyvūnai krito dėl apsinuodijimo, buvo iškelta, kai dramblių žarnyne buvo rasta didelių žaizdų ir kraujavimo požymių, aiškino pareigūnas.

Dešimtys laukinių gyvūnų apsaugos pareigūnų, policininkų ir kitų darbuotojų buvo pasiųsti į Gunung Raros miškų draustinį ieškoti kitų galimai kritusių gyvūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius