Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos zoologijos sode gyvenančią orangutano patelę mėginama atpratinti nuo rūkymo

Viename Malaizijos zoologijos sode laikomą orangutano patelę, kuri dažnai rūkydavo lankytojų jai numetamas cigaretes, šiuo metu mėginama atpratinti nuo šio įpročio, pirmadienį pranešė vienas laukinės gyvūnijos apsaugos pareigūnas.
Orangutangas
Orangutanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės pareigūnai praeitą savaitę paėmė suaugusią orangutano patelę Shirley iš valstybinio zoologijos sodo Malaizijos pietinėje Džohoro valstijoje kai buvo konstatuota, kad ji ir keli kiti gyvūnai laikomi netinkamomis sąlygomis.

Šiuo metu Shirley laikoma karantine kitame zoologijos sode kaimyninėje valstijoje, o artimiausiomis savaitėmis turėtų būti išsiųsta į Malaizijos laukinių gyvūnų globos centrą Borneo saloje.

Melakos zoologijos sodo direktorius Ahmadas Azharas Mohammedas sakė, kad Shirley nebeduodama cigarečių, nes „rūkymas nėra įprasta orangutanų elgsena“.

„Sakyčiau, kad ji nėra priklausoma, tačiau šis įprotis jai galėjo išsivystyti mėgdžiojant žmones, kurie rūkydavo jai matant“, – direktorius sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Jis pridūrė, kad Shirley iki šiol nesiskundė apetitu, taip pat nepastebėta jokių depresijos arba negalavimo požiūrių. Šio orangutano kraujo ir kitų sveikatos tyrimų rezultatai kol kas negauti.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi gyvūnų teisių aktyvistų organizacija „Nature Alert“ anksčiau šiais metais pranešė Malaizijos pareigūnams apie Shirley padėtį. Organizacija gavo informacijos iš Džoharo zoologijos sode apsilankiusių aktyvistų, kad jie dažnai matydavo, kaip žmonės mėto uždegtas cigaretes į orangutano patelės aptvarą.

„Nature Alert“ nurodė, kad Shirley nuotaika labai permaininga: negavusi cigarečių ji kartais atrodo mieguista, o kartais „labai suirzusi“.

Neaišku, kada Shirley pradėjo rūkyti. Pareigūnai nurodo, kad šiai beždžionei apie 20 metų. Orangutanai, kurie natūraliai gyvena Borneo ir Indonezijai priklausančios Sumatros salos drėgnuosiuose atogrąžų miškuose, nelaisvėje gyvena iki 60 metų.

Kitos šalys, tarp jų Pietų Afrikos Respublika ir Rusija, taip pat yra paskelbusios apie atvejus, kai zoologijos soduose laikomi primatai išmoksta rūkyti, lankytojams nepaisant perspėjimų ir mėtant cigaretes į šimpanzių narvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius