-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažėja aplink Černobylį gyvenančių paukščių smegenys

Tyrimai rodo, kad aplink Černobylį gyvenantys paaukščiai turi mažesnes smegenis. Mokslininkų teigimu, tai tiesiogiai susiję su fonine spinduliuote, kuri liko po atominio reaktoriaus sprogimo prieš ketvirtį amžiaus.
Gyvūnija Černobylyje iki šiol kelia daug mįslių.
Gyvūnija Černobylyje iki šiol kelia daug mįslių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalas „PLoS One“ paskelbė studijos, kurią atliko norvegų, prancūzų ir amerikiečių mokslininkai, rezultatus. Jie ištyrė 550 Černobylio regione gyvenančių paukščių, kurie priklauso 48 skirtingoms rūšims. Nustatyta, kad regione gyvenančių sparnuočių smegenys 5 proc. mažesnės už   vidutines paukščių, kurie nepaliesti radiacijos smegenis.

Černobylio branduolinės jėgainės reaktorius sprogo 1986 metų balandį. Nuo tada teritorija aplink avarijos židinį buvo atskirta nuo pasaulio. Tačiau mokslininkams jau ilgiau nei dešimtmetį leidžiama tirti radiacijos poveikį regiono gamtai. Ankstesni tyrimai parodė, kad Černobylyje mažėja žinduolių, nyksta vabzdžių įvairovė.

Pastebėta, kad ryškiausiai sumažėjo jaunesnių paukščių smegenys, ypač tų, kurie dar nesulaukė vienerių metų.Naujausia studija buvo skirta paukščiams. Pastebėta, kad ryškiausiai sumažėjo jaunesnių paukščių smegenys, ypač tų, kurie dar nesulaukė vienerių metų. Manoma, kad mažesnės smegenys lemia silpnesnius pažinimo gebėjimus.

Mįslingos priežastys

Mokslininkai jau yra atkreipę dėmesį, kad bandydami prisitaikyti prie sudėtingų aplinkos sąlygų, paukščiai gali pakeisti kai kurių savo organų dydį. Pavyzdžiui, kai kurie ilgus atstumus keliaujančių migruojančių paukščių organai susitraukia, kad nešvaistytų energijos. Bet, tyrėjų nuomone, smegenys yra paskutinis organas, kuris būtų aukojamas šiuo būdu.

Kad ir kaip ten būtų, mokslininkai dar nėra nustatę tikrosios mažėjančių Černobylio sparnuočių smegenų priežasties. Gali būti, jei mažėja todėl, kad stipri foninė spinduliuotė naikina gyvųnų antioksidantus. Kita vertus, radiacija gali pakenkti smegenims, kai jos vystosi. Tačiau tokiu atveju turėtų kisti ir kiti paukščių organai. Taip pat svarstoma, kad sparnuočiai prasčiau vystosi, nes jiems trūksta maisto. Tačiau mokslas nėra užfiksavęs kitų pavyzdžių, kad laukinių gyvūnų smegenys mažėtų dėl maisto trūkumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius