Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 20 /14:22

Meškos nepriežiūra kaltinamas Nikolajus Zobovas: meškos neėda mėsos

Penktadienį socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip „VIP cirko“ pasirodymo metu po areną vaikšto akivaizdžiai sulysusi meška. VšĮ „Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas Nikolajus Zobovas 15min aiškino, jog meška gerai prižiūrima, o atrodo sulysusi tik todėl, kad išsišėrė gyvūno kailis. Klaipėdos Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Antanas Bauža 15min sakė, kad penktadienį N.Zobovas gavo reikalavimą įvertinti visų cirko gyvūnų būklę.
„VIP Cirko“ pasirodymas
„VIP Cirko“ pasirodymas / Stopkadras

Vaizdo įrašu, kuriame matyti scenoje paskui N.Zobovą vaikštanti ir triukus atliekanti meška, kuri iš tiesų atrodo ganėtinai prastai, feisbuke pasidalijo verslininkas Audrius Urbonas.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš „VIP cirko“ Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą... Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui... Dalinkitės įrašu, kad jis pasiektų gyvūnų teisės apsaugos organizaciją! Neleiskite vaikų į šį „VIP cirką“, kuris gali traumuoti jūsų vaikus“, – prie vaizdo įrašo parašė jis.

VIDEO: Internete plinta cirke užfiksuotas graudus paliegusios meškutės pasirodymas

„VIP cirką“ valdančios VšĮ „Ąžuolyno meškučių cirkas“ vadovas, jau anksčiau dėl laikomų meškų būklės kritikuotas N.Zobovas, paklaustas, kodėl meška atrodo tokia liesa, sakė, kad būna storų žmonių, būna liesų žmonių – taip pat ir su meškomis.

„Meškos šiuo metu, žinot, ką daro? Nežinot? Jos išsišėrė. Gražiai atrodo! Kokie plojimai, ar girdėjot? Šimtai žmonių... O čia vienas net nematęs, ką nors iš įrašo gali pasakyti?“ – klausė jis.

Meškas maitina vaisiais

N.Zobovas teigia, kad puolimas prieš jį organizuotas kažkokio žmogaus, kurio jis nesutiko įvardinti. Esą tas žmogus apsivogė, todėl buvo išmestas iš cirko, todėl dabar kenkia.

„Žmogus suinteresuotas mane sužlugdyti“, – sakė jis.

Paklaustas, kuo maitina meškiną, N.Zobovas tikino duodantis obuolių, arbūzų, kitokių vaisių. Pasiteiravus, ar meška maitinama mėsa, jis tikino, kad mėsos meškos neėda.

„Mėsos? Ar meškos mėsą ėda? 1976 metais buvo tokia organizacija „Žinija“. Skaičiau apie gamtą ir būtent apie meškas. Skaičiau lekcijas, tai galiu jums lekciją 40 minučių paskaityt apie meškas (...) Ten kaip meškos gaudo žuvį ir valgo žuvį. Meškos žuvies neėda, jos tik iščiulpia ikrus, o visa kita suėda lapės. O jeigu zoologijos sode duoda mėsos, tai čia galima... Matot, meška viską ėda, bet gamtoje jinai neėda“, – teigė pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas Nikolajus Zobovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas Nikolajus Zobovas

Į 15min teiginį, kad internete galima rasti informacijos, jog meškos ėda mėsą, N.Zobovas atsakė lakoniškai: „Neėda iš tikrųjų. Neėda. Padėkit obuolius, mėsą ar kokią duoną, ir meškos ės duonytę ir ės obuoliukus. O mėsą padės.“

VMVT atlieka ne vieną tyrimą

Anot meškos savininko, trečiadienį pas jį lankėsi Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos specialistai, nes tyrė anksčiau gautą skundą dėl meškos nepriežiūros, tačiau nieko blogo esą nerado.

„Yra parašytas aktas, kad pas mus viskas gerai“, – tikino jis.

15min kol kas nepavyko gauti VMVT patvirtinimo, kad taip ir buvo.

Klaipėdos VMVT viršininkas A.Bauža 15min sakė, kad trečiadienį inspektoriai apsilankė pas N.Zobovą dėl kito skundo, tarnyba aiškinasi, ar „VIP cirko“ gyvūnai gastrolių metu nėra laikomi per ankštuose narvuose.

A.Bauža sakė, kad VMVT sprendimo dėl šio skundo dar nepriėmė.

Neseniai Klaipėdos VMVT gavo dar vieną skundą dėl minėto cirko – kad pasirodymo metu N.Zobovas naudojo smurtą prieš gyvūnus.

„Atseit, muša tuos gyvūnus. Iš viso yra 6 gyvūnai atvažiavę su N.Zobovo cirku: dvi meškos ir keturi šunys“, – pasakojo jis.

Anot tarnybos vadovo, penktadienį N.Zobovas gaus raštą, kad turi būti įvertinta visų cirko gyvūnų sveikatos būklė. Ją turi atlikti veterinaras ir pateikti išvadą Klaipėdos VMVT.

Siūlymas drausti cirke naudoti gyvūnus bus svarstomas rudenį

Praėjusiais metais Seimo narys Linas Balsys užregistravo gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kurias priėmus Lietuvoje būtų draudžiama naudoti laukinius gyvūnus cirko veiklai ir net juos transportuoti per mūsų šalies teritoriją.

Anot šias pataisas pasirašiusios parlamentarės Dovilės Šakalienės, pavasario sesijos pabaigoje birželio mėnesį įvyko šių pataisų pateikimas ir joms buvo pritarta.

„Antra stadija – svarstymas, numatytas rudens sesijoje“, – 15min sakė ji.

Seimo Teisės departamentas, vertinęs šią pataisą, išvadoje rašo, jog negalima sakyti, kad neigiamų pasekmių toks projektas neturės.

Anot departamento, akivaizdu, jog laukinių gyvūnų cirko pasirodymuose uždraudimas lemtų, kad, tokią veiklą vykdantys cirkai turėtų atleisti šiuos gyvūnus prižiūrinčius, dresuojančius, su jais vaidinimuose dalyvaujančius asmenis, dėl ko jie galimai netektų pragyvenimo šaltinio, taptų reikalingi socialinių išmokų, sumažėtų įplaukos į valstybės biudžetus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Balsys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius