-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meškutė Maša Vokietijos rezervate tapo Maja

Pernai vasarą Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai bendradarbiaujant su aplinkos ministerijos atsakingomis institucijomis ir tarptautinėmis gyvūnų apsaugos organizacijomis į Vokietijoje esantį meškų rezervatą „Anholt“ išvežta meškutė Maša sėkmingai adaptuojasi naujoje aplinkoje ir grįžta prie meškoms būdingos elgsenos gamtoje. 18 metų Kelmės rajone esančiame „Kryžbarko“ bare, vos kelių metrų metaliniame narve, kaip lankytojų traukos objektas praleidusi Maša Vokietijoje buvo pavadinta Majos vardu.
Meškutė Maša
Meškutė Maša / Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos nuotr.

Tik atvežta į rezervatą Maja buvo apgyvendinta 50 kv.m voljere su medžiais, krūmais ir įvairiomis kitomis aplinkos praturtinimo priemonėmis. Rezervato darbuotojai stebėjo kaip Maja pirmą kartą rausia žemę, į medžio kamieną galanda nagus ar skabo krūmų šakeles. Maja taip pat turėjo jai skirtas vidaus patalpas, tačiau dėl praeityje turėtos neigiamos patirties mažame narve, ji kurį laiką vengė eiti į vidų, bijodama būti uždaryta jame. Rezervato darbuotojams teko imtis įvairiausių gudrybių, kad įvilioti Mają į vidaus voljerą bei sukurti jai pasitikėjimą, kad ji iš ten bet kada galės vėl išeiti.

Š.m. balandžio mėnesį Maja buvo perkelta iš karantino voljero į 4000 kv.m. aptverto miško plotą tolimesnei reabilitacijai. Įsidrąsinti – iš karantino voljero įžengti į didelį miško plotą – Majai užtruko kelias dienas. Rezervato darbuotojų tikslas apgyvendinti Mają su jos dabartine kaimyne meškute Bensi. Maja specialiai perkelta į greta Bensi esantį voljerą, kad jos abi galėtų palaipsniui priprasti prie viena kitos kvapo, stebėti viena kitą, nusistatyti hierarchijas. Kol kas viskas vyksta gerąja linkme, todėl jau vasaros pabaigoje rezervato darbuotojai tikisi jas apgyvendinti kartu.

Naujoje savo teritorijoje, be ją supančios žalumos, Maja turi tvenkinius maudynėms, įvairius jai sukurtus žaislus, kad ji turėtų kuo užsiimti ir nebūtų nuobodu. Meškutei rezervate atlikti įvairūs sveikatos tyrimai, skirtingai nei ją laikant prie baro, kur lankytojams buvo siūloma Majai nupirkti ledų, Coca-cola gėrimo, dabar yra parenkamas jos rūšies gyvūnui skirtas pašaras.

Nors meškutei Majai pasisekė, tačiau Lietuvoje dar yra ne vienas, apgailėtinomis sąlygomis laikomas šios rūšies gyvūnas. Vienos iš jų, tai verslininko A.Boso, taip pat Klaipėdos regione esančiame gamtininkų centre „Mini zoo“, „Ažuolyno meškučių cirko“ laikomos meškos. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija siekia, kad šių, nelaisvėje laikomų laukinių gyvūnų gyvenimo sąlygos būtų pagerintos arba gyvūnai būtų perkelti į jų rūšiai būtinas gyvenimo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius