-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai džiaugiasi įminę seną mįslę: kodėl paukščiai skrenda išsirikiavę V forma?

Kodėl migruojantys paukščiai – tokie kaip antys ir žąsys – skrenda susirikiavę V forma? Už šio įdomaus fenomeno slypinti paslaptis galėtų žmonėms padėti konstruoti tobulesnius lėktuvus, ir mokslininkai skelbia, kad pagaliau šis klausimas įmintas.
Paukščiai
Paukščiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ankstesnėse paukščių elgesio tyrimuose buvo teigiama, kad V forma susiformuoja tikriausiai dėl paukščių matymo lauko. 2007 metais „Scientific American“ rašė, kad skrendantys būtent tokia forma jie išvengia „aklųjų dėmių“ ir keliauja būdami optimaliausioje matymo pozicijoje. 

Tačiau naujas tyrimas, šią savaitę publikuotas žurnale „Nature“, skelbia naują priežastį, kodėl paukščiai išsirikiuoja V forma skrisdami. Taip jie elgiasi dėl aerodinamikos ir energijos taupymo.

Taip jie elgiasi dėl aerodinamikos ir energijos taupymo.

Mokslininkai 14 migruojančių paukščių ibių „apginklavo“ lengva GPS įranga ir paleido į kelionę. Stebėję gyvūnus jie nustatė, kad kiekvienas ibis pasirinkdavo skristi maždaug 4 pėdų (1,2 metro) atstumu ir 45 laipsnių kampu nuo priešais jį esančio paukščio. Tai – optimali vieta, kurioje paukštis gali pagauti kylantį orą nuo priešais jį sparnais plasnojančio pakeleivio. Pagaudami tokią oro bangą jie žymiai efektyviau išsilaiko ore.

Tačiau paukščiai vardan jėgų taupymo ne tik pasirenka tobuliausią vietą skridimui. Išmatavę ibių plasnojimo intervalus mokslininkai nustatė, kad jie taip idealiai plasnoja, kad nuolat pagauna minėtą kylantį orą. Tai reiškia, kad jie reguliuoja savo mostus taip, kad jų sparnų galiukai sektų priešais skrendančio paukščio praplasnotu taku. Jeigu paukštis priskrenda šiek tiek arčiau ar toliau nuo paukščio, kurį jis seka, jis akimirksniu pakeičia ir intervalą tarp savo mostų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius