Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminiai gyvūnai gal ir neplatina koronaviruso, tačiau Kinijoje jų nukentėjo tūkstančiai

Krizė, kilusi dėl koronaviruso COVID-19 pandemijos, tapo tikra drama ir kai kuriems naminiams gyvūnams, rašo tvn24.pl. Bent jau Kinijos Uhane, kadangi savo šeimininkų palikti gyvūnai badavo, neturėjo vandens, dalis jų neišgyveno. Be to, nors Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) neturi tokių įrodymų, vis pasigirsta kalbų, kad naminiai gyvūnai gali platinti šį virusą.
Šuo su apsaugine kauke Kinijoje
Šuo su apsaugine kauke Kinijoje / „Scanpix“ nuotr.

Nemaža dalis Uhano gyventojų, kilus koronaviruso pandemijai, paliko savo namus arba kurį laiką negalėjo į juos grįžti. O tuose namuose buvo naminių gyvūnų – kačių, šunų ir kt. Kaip tikina gyvūnų gynėjai, dalis jų nugaišo, kiti badavo.

Ir taip buvo ne tik Uhane, bet ir Pekine, kituose Kinijos miestuose. Gyvūnų šeimininkai, matyt, išvykdami paliko savo augintiniams įprastą kiekį maisto ir vandens – tiek turėjo užtekti, kol jie grįš. Tačiau koronavirusas gerokai pakoregavo kinų planus.

„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Scanpix“ nuotr./Uhanas

Tarkim, viena pora, auginanti dvi kates, išvyko į trijų dienų kelionę per kinų Naujuosius metus, bet išvyka netikėtai gerokai prailgo. Naujajam virusui greitai plintant, daugelio provincijų valdžia ėmėsi riboti galimybę atvykti ar išvykti iš jų teritorijos. Drausta net vaikščioti gatvėmis. Tačiau minėti kinai rankų nenuleido, jie per socialinius tinklus rado vyrą, kuris skelbėsi padedąs gyvūnams.

Lao Mao, Uhano gyventojas, įsliuogė lietvamzdžiu į trečią aukštą, kad galėtų pašerti išbadėjusius, ištroškusius ir dešimt dienų įkalintus katinus. Kai parodė gyvūnus internetu jų šeimininkams, pastarieji pravirko.

Švęsti Naujųjų metų iš savo namų išvyko dešimtys milijonų kinų. Kadangi koronavirusas plito vis greičiau, naujametinės atostogos prailgintos. Uhano valdžios atstovų duomenimis, prieš šventinį sezoną miestą paliko apie penki milijonai gyventojų. Kai šie negrįžo laiku, likimo valiai buvo palikti apie 50 tūkst. naminių gyvūnų.

Lao Mao įsliuogė lietvamzdžiu į trečią aukštą, kad galėtų pašerti išbadėjusius, ištroškusius ir dešimt dienų įkalintus katinus.

Vasario pabaigoje Honkongo Žemės ūkio, žvejybos ir aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad koronavirusu užsikrėtusio paciento šuo taip pat turėjo „lengvai teigiamą“ testo rezultatą. Šuo buvo karantinuotas. Baimindamiesi, kad naminiai gyvūnai prisidės platinant ligą, net buvo paskelbta, kad ne namuose gyvenantys šunys ir katės bus žudomi.

Vis dėlto patikimų duomenų, kad žmonės gali užkrėsti gyvūnus ar pastarieji – savo šeimininkus, nėra. Taip teigia PSO. Ir tas šuo, kurio tyrime rasta viruso pėdsakų, nesusirgo. Vis dėlto asmenims, kurie suserga COVIN-19 sukelta liga ar užsikrečia virusu, rekomenduojama riboti kontaktus ir su gyvūnais, bent jau iki tol, kol apie šį naująjį virusą bus žinoma daugiau. Patariama nusiplauti rankas kaskart palietus šunį ar katę, nesibučiuoti su jais, neleisti laižyti rankų ar veido, nesidalinti maistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius