Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neprofesionalūs fotografai meniškai įamžino lietuviškos vasaros simbolį

Nebūtina tapti profesionaliu menininku ir tikrai nereikia nuvykti į egzotinę šalį tam, kad vasaros akimirką pavyktų perteikti išties įspūdingu kadru. Pripažintus fotografus, vertinusius „Vilkyškių pieninės“ fotografijų konkursui „Juodai-balta – visuomet madinga“ pateiktas nuotraukas, nustebino ne tik puikus fotografijų meninis lygis. Paaiškėjo, kad ne kas kitas, o būtent Lietuvos pievų karvutės, gyvenantiems tiek mieste, tiek kaime, yra tikras lietuviškos vasaros simbolis.
Fotogeniškiausia karvutė
Fotogeniškiausia karvutė / Giedriaus Šileikos nuotr.

Nepaisant to, kad ne visi turi galimybę pavasaroti užmiestyje, greta žydinčių ir kvepiančių pievų besiganančios karvutės asocijuojasi su vasara. Vargu, ar keliaujant iš vieno Lietuvos miesto į kitą, įmanoma pakeliui nepamatyti nė vienos žalmargės. Ši mintis, kaip teigia konkurso organizatoriai, ir paskatino pagrindiniu konkurse dalyvaujančių fotografijų objektu paskelbti lietuvišką karvutę.

Už geriausias karvučių nuotraukas noriai balsavo ne tik „Facebook“ lankytojai, bet ir specialiai tam suburta komisija. Jos nariais tapo aktorė Žemyna Ašmontaitė, fotografas Donatas Babenskas ir konkurso organizatoriaus atstovė Elena Šilovaitė. Atskira komisija, sudaryta iš fotografų Audriaus Solomino, Šarūno Mažeikos ir Irmanto Gelūno, rinko patį profesionaliausią kadrą. Komisijos nariai teigė, kad kai kurios jų vertintos nuotraukos meniniu lygiu nenusileido jų kolegų darbams ir tuoj pat paantrino, kad menišką kadrą tikrai gali padaryti ir menkai fotografijos teoriją išmanantis žmogus.

„Nebūtina būti daugybę fotografijos kursų išklausiusiu profesionalu, tam, kad pavyktų padaryti tikrai vykusį ar net labai gerą kadrą. Ir tikrai tam nereikalinga pati brangiausia, įmantriausia ir daugybę funkcijų turinti įranga. Tiesa, reikia bent šiek tiek išmanyti apie kompoziciją, atsižvelgti į apšvietimą ir panašiai. Tačiau kartais atrodo, kad kai kuriems fotografijos niekada nestudijavusiems mėgėjams visų šių taisyklių išmanymas yra tarsi įgimtas“, – tikino D.Babenskas.

Konkurso komisijos nariai tvirtino, kad konkursui atsiųstos nuotraukos dvelkia vasariška šiluma bei jaukumu ir spėjo, kad taip yra visų pirma dėl to, kad pačios karvutės daugeliui sukelia pačius mieliausius jausmus. Vieniems jos primena basakojes vasaras pas močiutę kaime, kitiems – savaitgalines iškylas į savo sodybas, kur ausis pasiekia iš toli atsklindantis karvių mūkimas.

„Spėju, kad daugelis atsimena tą žaidimą iš vaikystės vasarų, kai, vykdami atostogauti su tėvais, pro automobilio langą stebėdavome kraštovaizdį ir mėgindavome suskaičiuoti visas pakeliui pamatytas karvutes. Būtent šie jaukūs prisiminimai ir asociacijos leidžia mūsų karvutėms tituluotis tikru lietuviškos vasaros simboliu“, – tvirtina E.Šilovaitė.

Konkursas sulaukė 124 fotografijų. Visi panorėję pasidalinti savo karvučių nuotraukomis ir laimėti organizatoriaus įsteigtus prizus varžėsi fotogeniškiausios, originaliausios, mieliausios, šauniausios ir karvių karvės nominacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius