Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pakruojo rajone vilkai papjovė penkias avis

Pakruojo rajone vilkai papjovė penkias Dargužių kaimo ūkininkės avis. Tai ne pirmas toks atvejis šiose apylinkėse, ketvirtadienį pranešė Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas. Šio įvykio žala ūkininkei – daugiau kaip 2,3 tūkst. eurų.
Vilkas
Vilkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dargužiuose, Pakruojo rajone, ūkininkė R.S. Rado kritusias ganykloje avis, dar kelios buvo sužeistos.

„Iš pradžių manyta, kad avys buvo apšaudytos. Policija dėl įvykio net pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tačiau gaišenas apžiūrėjęs veterinarijos gydytojas ekspertas konstatavo, kad avys sukandžiotos daugelyje vietų ir tai padaryti galėjo vilkai“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pirminiais duomenimis, ūkininkei padaryta žalos už daugiau kaip 2,3 tūkst. eurų.

I. Labutytės-Atkočaitienės nuotr. / Asociatyvi nuotrauka
I. Labutytės-Atkočaitienės nuotr. / Asociatyvi nuotrauka

Ne pirmas atvejis

Tai ne pirmas panašus atvejis šiose apylinkėse. Rugsėjį, už 10 kilometrų, Žadžiūnuose, Šiaulių rajone, buvo papjautos trys avys.

Aplinkos ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje užfiksuota apie pustrečio šimto atvejų kuomet vilkai padarė žalos. Buvo papjauti arba sužaloti beveik 700 ūkinių gyvūnų.

Naktį avys ir veršeliai turėtų būti laikomi tvartuose, o galvijai suginti į saugius aptvarus.

„Dažniausiai nukenčia avys, kurių skaičius šalyje didėja. Pernai Lietuvoje buvo užregistruota beveik 150 tūkstančių šių ūkinių gyvūnų“, – teigia Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas ir priduria, kad vilkų daroma žala būtų gerokai mažesnė, jeigu ūkininkai reikiamai pasirūpintų savo gyvulių apsauga.

„Naktį avys ir veršeliai turėtų būti laikomi tvartuose, o galvijai suginti į saugius aptvarus. Šiuose įrengus specialias tvoras, elektrinius piemenis ir signalizacijos sistemas, pavojus gerokai sumažėtų. Tačiau nevisi ūkininkai linkę investuoti į gyvulių apsauga nes vilkų padaryta žala yra kompensuojama“, – rašoma pranešime.

Vilkų padarytą žalą atlygina savivaldybė

Vilkų padarytą žalą atlygina savivaldybė. Ūkininkai ne vėliau kaip per 3 darbo dienas turi pranešti savo seniūnijai apie patirtą žalą ir paprašyti ją įvertinti ir atlyginti. Gavęs tokį pranešimą, seniūnas privalo informuoti medžioklės plotų naudotoją ir organizuoti žalos įvertinimą. Žalą apskaičiuoja savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta nuostolių skaičiavimo komisija pagal Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodiką.

Po trečiadienį Pakruojo rajone įvykusio komisijos posėdžio Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Pakruojo rajono agentūros darbuotojai perspėjo vietos ūkininkus apie vilkų keliamą grėsmę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vilkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vilkas

Spalio 15-ąją prasidės vilkų medžiojimo sezonas

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkai priskirti saugomoms rūšims ir jų medžioklė ribojama. Manoma, kad šiuo metu Lietuvos miškuose gali gyventi apie 300 šių plėšrūnų. Praėjusį medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Šiaulių regione sumedžiota 11 vilkų, tačiau nei vieno Pakruojo rajone.

Vilkų medžiojimo sezonas turėtų prasidėti spalio 15 dieną. Aplinkos ministro įsakymu nustatomą vilkų medžioklės kvotą. Vilkų sumedžiojimo limitas nustatomas kasmet, atsižvelgiant į vilkų apskaitos duomenis, jų padarytą ar daromą žalą ūkiniams gyvūnams, mokslinius tyrimus ir mokslininkų pateiktas rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius