-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paukščiams apsaugoti – specialūs lipdukai ant langų

Vilniaus Verkiuose esančio Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos langai apklijuoti permatomais lipdukais su paukščių siluetais. Manoma, kad tai gali padėti sparnuočius apsaugoti nuo žūties atsitrenkus į stiklą. Paukščių apsaugos akciją organizavo judėjimas „Už gamtą“ ir Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcija.
Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos langai apklijuoti specialiais lipdukais.
Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos langai buvo apklijuoti specialiais lipdukais.

Didmiesčiai tuo ir išsiskiria, kad juose šalia senojo paveldo dygsta nauji, modernūs statiniai, kuriuose gausu stiklo, veidrodinių paviršių, metalo, dirbtinių spalvų. Vieniems tai patinka, kitiems ne.

Visai kitaip į modernius miestų pasikeitimus reaguoja paukščiai. Jie nemoka atskirti, kas sena ir kas nauja, jie skrenda vadovaudamiesi „pažįstu“ ir „nepažįstu“ principu. Didžiulį stiklinį langą ar juo labiau stiklinę sieną paukščiai supranta, kaip tuščią erdvę, kurioje nemato nei draugų, nei priešų, nei kitų gamtinių (natūralių) kliūčių. Drąsiai skrisdami į tuščią erdvę jie atsitrenkia į stiklinį paviršių ir neišvengiamai žūva.

Migruojantys paukščiai paprastai skrenda daug aukščiau virš miestų pastatų, atsitrenkę į pastatus jie žūva retai. Didžiausia grėsmė dėl to kyla vietiniams, šalia gyvenantiems sparnuočiams.

Judėjimas „Už gamtą“ vykdo miesto paukščių apsaugos ar savotiško įspėjimo akciją. Ant statinių didelių langų, ar stiklinių sienų klijuojami lipdukai su plėšrių paukščių siluetais. Skrisdami paukščiai iš toli pastebi tariamą plėšrūną ir keičia savo skrydžio kryptį. Plėšrių paukščių siluetai nupiešti ant skaidrios plėvelės, labai paprastai klijuojami ant vidinės lango stiklo pusės.

Lipdukai su plėšraus paukščio siluetu yra viena iš plačiai pasaulyje naudojamų apsaugos priemonių.

Lipdukai su plėšraus paukščio siluetu yra viena iš plačiai pasaulyje naudojamų apsaugos priemonių. Jie ypač populiarūs Europoje, tose vietose, kur paukščiai lesinami ištisus metus. Tvirtinama, kad šis būdas efektyvus, paukščių žūčių sumažėja. Lietuvoje šis metodas – vis dar naujiena.

Lietuvoje, kitaip negu daugelyje Europos šalių, nėra jokių teisinių ir administracinių mechanizmų, kurie reglamentuotų, kaip reikėtų į stiklus atsitrenkiančių ir žūstančių paukščių problemą spręsti. Esą pavieniai bandymai klijuoti Europoje populiarius lipdukus su plėšriųjų paukščių siluetais nėra efektyvi išeitis. Tačiau jeigu tokius lipdukus klijuoti įpareigotų nustatyta tvarka, tuomet situacija galėtų keistis.

Įvairių tyrimų ir skaičiavimų duomenimis, kasdien Europoje atsitrenkę į stiklus žūva apie 240 tūkst. paukščių, o tai yra daugiau nei 80 mln. paukščių per metus. Tačiau šie skaičiai gali būti negalutiniai, juk dalis susižeidusių paukščių žūva vėliau, juos suėda naminiai ir laukiniai gyvūnai.

Lipdukai ant langų.
Lipdukai ant langų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius