Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per karščius sunku ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams

Lietuvą užplūdus karščiui, su juo kovoti tenka ne tik žmonėms. Kenčia namuose auginami gyvūnai ir kai kurie Lietuvos zoologijos sodo žvėrys.
Kaune gyvenantys avijaučiai netrukus sulauks naujo šeimos nario – patelės iš Olandijos.
Kaune gyvenantys avijaučiai sunkiai ištveria kaitrą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno Žaliakalnio klinikos veterinarė Rimantė Ruseckienė sakė, kad sunkiausia per karščius yra stambiems, trumpo snukio šunims, pavyzdžiui, buldogams ar mopsams.

„Tokius šunis vasarą būtina dažnai maudyti. Taip pat reikėtų nuolat trinti sušlapintais rankšluosčiais“, – patarė veterinarė.

Anot jos, katinams per karštį yra šiek tiek lengviau, mat šie yra linkę gudriau slėptis vėsiose kambario vietose, pavyzdžiui, po lova. Kol kas Žaliakalnio klinikoje buvo tik vienas nuo karščio sunegalavęs gyvūnas. Šuo susirgo, kai šeimininkai, išėję penkiolikai minučių į parduotuvę, paliko jį mašinoje.

„Perkaitusį augintinį išmaudėme, apdėjome šlapiais rankšluosčiais ir jis greitai atsigavo“, – sakė R.Ruseckienė.

Per karščius ypatingos priežiūros prireikia ir kai kuriems Kaune įsikūrusio Lietuvos zoologijos sodo gyvūnams. Sunkiausia per karščius yra baltajam lokiui – jį zoologijos sodo darbuotojams reikia kelis kartus per dieną maudyti, taip pat dažniau keisti baseino vandenį. Ėsti baltajam lokiui duodama į ledo gabalą sušaldytų žuvų.

„Ne mažiau sunku ir šiauriniams elniams, avijaučiams. Šiuo metu esame atidarę vėsias vidines patalpas, kad jie galėtų pasislėpti nuo karščio“, – sakė Kauno zoologijos sodo zoologė Jelena Trasauskienė. Taip pat šiems gyvūnams šlapinama žemė, ant kurios jie guli, dažniau keičiamas geriamasis vanduo.

Nors kai kurie Šiaurės gyvūnai nuo karščio gali ir rimtai sunegaluoti, o kartais nugaišti, šiuo metu rimtai susirgusių augintinių Kauno zoologijos sode nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius