Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plinta naujas sukčiavimo būdas – „globoti“ neteisėtai nusavintus augintinius

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia iš gyventojų informacijos apie neteisėtus gyvūnų augintinių nusavinimo atvejus, teigiama pranešime.
Kačių parodoje Vilniuje – neregėto mielumo augintiniai
Katė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot pranešėjų, veikiama pagal panašų scenarijų gyvūnų globėjais prisistatantys asmenys atvyksta pas žmones ir apkaltinę, kad gyvūnas blogai prižiūrimas, laikymo sąlygos neatitinka gerovės reikalavimų ir pan., augintinį atima ir išsiveža. Neretai vėliau socialiniuose tinkluose ar kitu būdu paskelbiama apie surastą gyvūną, prašoma paramos jo gydymui ar pan. Informacijos apie tai, kas nutinka šiems augintiniams ar kaip panaudojamos atjaučiančių gyventojų paaukotos lėšos, nėra. Tokiu būdu pasisavintas ne vienas šuo net keliuose Žemaitijos miestuose.

Vida Press nuotr./Šuo
Vida Press nuotr./Šuo

Gyventojams pranešus apie šunų nusavinimo atvejus, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto pasisavinimo.

Tokie gyvūnų „globėjai“ menkina ir kompromituoja visų sąžiningai ir pasiaukojančiai gyvūnus gelbėjančių ir globojančių asmenų ir organizacijų vardą.

„Tokie gyvūnų „globėjai“ menkina ir kompromituoja visų sąžiningai ir pasiaukojančiai gyvūnus gelbėjančių ir globojančių asmenų ir organizacijų vardą, todėl ragintume gyventojus apie panašius atvejus pranešti policijai arba teritoriniams valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padaliniams“, – pabrėžia VMVT gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Pasak R.Sirutkaitytės, svarbu žinoti, kad konfiskuoti ar laikinai paimti gyvūną augintinį iš juo nesirūpinančio šeimininko galima tik teisės aktuose nustatyta tvarka, tai gali atlikti kontroliuojančių ar kitų valstybės institucijų pareigūnai ir atstovai, turintys tokį sprendimą patvirtinančią teismo nutartį. Į pastatus ar teritorijas, kur laikomi gyvūnai, jie gali patekti tik gavę savininkų sutikimą arba turėdami teismo sprendimą. Net oficialiai registruoti gyvūnų globėjai tokios teisės neturi. Svarbu ir tai, kad prieš paimant gyvūną, visada atliekamas išsamus tyrimas jo laikymo vietoje. Atvykę pareigūnai privalo pateikti tarnybinius pažymėjimus ir patikrinimo teisėtumą įrodančius oficialius dokumentus.

VMVT specialistai primena, kad turimus šunis, kates ar šeškus reikėtų užregistruoti Gyvūnų augintinių registre, kad išvengti problemų norint įrodyti savininko teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius