-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po susitarimo sulaužymo cirkininkai Maltoje sulaukė griežto protesto

Praėjusią savaitę Maltoje, Florianos miestelyje, po cirko su gyvūnais pasirodymo išeinantys žiūrovai buvo pasitikti švilpimais: maždaug 300 aktyvistų, kovojančių už gyvūnų teises, skandavo: „Jums turėtų būti gėda. Ar taip auklėjate ir mokote savo vaikus?“
Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir išlydėjo su plakatais ir skanduotėmis.
Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir išlydėjo su plakatais ir skanduotėmis. / GGT „Pifas“ nuotr.

Cirko administratoriai pabandė užgožti aktyvistų (apie 20 gyvūnų apsaugos organizacijų susibūrusių į „Gyvūnų apsaugos koaliciją“) skandavimą garsia muzika. Tai sukėlė dar didesnį dalyvių pyktį – jie puolė prie policijos saugomos užtvaros. Įsikišus policijai, muzikos garsas buvo sumažintas.

Koalicijos atstovai tvirtino, kad už gražiai atrodančios cirko arenos slepiamas nenusakomo žiaurumo pasaulis. Maxxas Farrugia iš Tarptautinės gyvūnų gelbėjimo organizacijos Maltoje ir Tarptautinės Europos gyvūnų apsaugos organizacijų koalicijos „End Captivity“ (sutr. ENDCAP) valdybos narys teigė, kad cirkas dažnai skausmu, baime ir prievarta priverčia gyvūnus atlikti cirko triukus, kurie prieštarauja jų prigimčiai, instinktams ir natūraliai elgsenai gamtoje. Todėl jie būna sužalojami dresūros ir cirko pasirodymų metu.

Protesto akcijoje taip pat dalyvavo ir įžymūs šalies žmonės, dainininkai bei politikai. Siekiant parodyti realų žmonių elgesį su cirko gyvūnais vienas tigro kaukę dėvintis protestuotojas buvo laikomas narve ir retkarčiais išleidžiamas varant ir badant nugarą smailiu pagaliu.

GGT Pifas nuotr./Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir ialydėjo su plakatais ir skanduotėmis.
GGT „Pifas“ nuotr./Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir išlydėjo su plakatais ir skanduotėmis.

Žmonės nešė minkštus žaislus, o protestuotojų plakatuose mirgėjo užrašai: „Vergų verslas egzistuoja ir veikia“, „Nelaisvėje laikomi drambliai 95 proc. laiko praleidžia prirakinti grandinėmis“, „Botagams ir grandinėms skirtas miegamasis“.

Vykstant cirko pasirodymui buvo aktyviai protestuojama arenos prieigose, kur įėjimus saugojo cirko apsauga. Tačiau, išskyrus žodinius užgauliojimus, protestas buvo taikus. Tėvams ir vaikams, einantiems į cirką buvo dalinamos skrajutės su užrašais „Gyvūnams nelinksma cirke“.

„Švietimo departamento sprendimas atsisakyti įprastinės vaikų ekskursijos į cirką per Kalėdines atostogas yra labai vertinamas „Gyvūnų apsaugos koalicijos“, –teigė M.Ferrugia. – Tai reiškia, kad blaivus protas nugalėjo“. Jis teigė, kad keliaujantis cirkas atvyko į Maltą pirmą kartą po daugiau nei 50-ties metų. Prieš septynerius metus koalicija buvo sutarusi su keliais cirko organizatoriais nerengti cirko pasirodymų su gyvūnais Maltoje. Tačiau prieš metus susitarimas buvo nutrauktas.

Spaudos konferencijoje vienas iš cirko organizatorių žiniasklaidai teigė, kad gyvūnai cirke yra gerai prižiūrimi: „Jų sveikata, higiena ir laikymo sąlygos yra nuolatos stebimos. Gyvūnai yra gimę nelaisvėje ir negalėtų išgyventi laukinėje gamtoje“. Paklaustas apie gyvūnų laikymą narvuose, jis tai sulygino su žmonių gyvenimu kiekvieną dieną savo namuose, kur jie praleidžia daugiausiai laiko.

„Tai yra juokingas teiginys ir visiškai nelygintini dalykai“, – teigė M.Farrugia.

GGT Pifas nuotr./Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir ialydėjo su plakatais ir skanduotėmis.
GGT „Pifas“ nuotr./Protestuotojai cirko žiūrovus pasitiko ir išlydėjo su plakatais ir skanduotėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius