-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie Vilniaus slankioja meška

Šalia Vilniaus, Lavoriškių pasienio ruože, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai užfiksavo į Lietuvos teritoriją iš Baltarusijos vedančius stambaus žvėries pėdsakus. Buvo įtarta, kad juos paliko meška. Pėdsakų nuotraukas išnagrinėję Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto specialistai žurnalui „Medžiotojas ir meškeriotojas“ patvirtino, kad į Lietuvą atklydo meška.
Meškos pėdsakai Lavoriškėse
Meškos pėdsakai Lavoriškėse / Mindaugo Kudulio nuotr.

Pasak Aliaus Ulevičiaus, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docento, sprendžiant iš nuotraukų – palikti gana ryškūs lokio pėdsakai. Pasak jo, matuojami meškos priekinės letenos skersinė pado trynė: 10 cm – pernykštis lokys, apie 15 cm – suaugęs  (jaunų patelių apie  11–12 cm), 20 cm  – labai stambaus žvėries. Anot pėdsakus mačiusio liudininko, jie – brandaus lokio arba stambios patelės.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos specialiųjų užduočių rinktinės pareigūnai, tikrindami pasienio teritorijos ruožą tarp Lavoriškių ir Buivydžių, ties Mostiškėmis pastebėjo į Lietuvą iš Baltarusijos užklydusios meškos pėdsakus. Pareigūnai nufotografavo į suartą pasienio ruožą gerai įsispaudusias lokio letenų pėdas bei informavo apie neįprastą atvejį pasienio užkardos vadovus. Pastarosiomis dienomis nelyja, tad pėdsakai gerai išsilaikę.

Pasak majoro Dainiaus Dautaro, Vilniaus rinktinės specialios paskirties būrio vado, pasienio ruože žvėrių ir jų pėdsakų pasitaiko dažnai, nes teritorija mažiau apgyvendinta, galioja specialios jos lankymo taisyklės, o Baltarusijoje keliolikos kilometrų ruožu draudžiama medžioklė, todėl žvėrys keliauja nebaidomi ir valstybinių sienų nepaiso. „Mūsų pareigūnai yra sutikę gausius briedžių būrelius, vilkus, kitų gyvūnų, kurie retesni tankiau apgyvendintose vietovėse. Užtikti meškos pėdsakai tikri, ne kontrabandininkų gudrybė, nors juos užtikę pareigūnai pirmą akimirką buvo besvarstą ir tokį variantą“, – sakė vadas.

Užtikti meškos pėdsakai tikri, ne kontrabandininkų gudrybė, nors juos užtikę pareigūnai pirmą akimirką buvo besvarstą ir tokį variantą.Nuolatinių sienos stebėtojų nuomone, gali būti, kad dažniau Lietuvos pasienyje žvėrys pasirodo dėl Ašmenos krašte prasidėjusių atominės elektrinės statybų, kur sunkiasvorė technika išbaidė gyvūnus iš jų pamėgtų pelkėtų, miškingų, retai žmonių gyvenamų vietovių.

Prie Lietuvos sienos pastaruoju metu slankioja ir daugiau meškų. Baltarusijos spauda skelbia, kad praėjusį mėnesį prie Ašmenos miesto dvi meškos išvaikė gamtoje sumaniusius pailsėti verslininkus ir sušlamštė jų vaisius bei sumuštinius. Pasak vietinio baltarusių girininko, meškos jų krašte gana dažnai pastebimos. Prieš dvejus metus vietos gyventojai matė mešką su dviem lokiukais, tad tikėtina, kad jie, jau subrendę, verslininkus ir užpuolė. Keista, bet Baltarusijos miškininkas teigė, kad meškos, esą, į jų kraštus užklysta iš Lietuvos…

Algio Petrausko, Vilniaus medžiotojų draugijos pirmininko teigimu, Lietuvoje meškų pasitaiko, tačiau nuolat jos čia negyvena, o užsuka iš Latvijos, Baltarusijos, yra jų ir Lenkijoje. „Meškos po žiemos pasninko alkanos, todėl agresyvesnės. Susitikimo su jomis reikėtų vengti, o susidūrus pasistengti neatkreipti jų dėmesio ir kuo greičiau pasitraukti. Sužeistos meškos neretai puola žmones, tokių atvejų pasitaiko Rusijoje, yra užpuolę ir ten medžiojusius Lietuvos medžiotojus. Meška yra visaėdis žvėris. Miškuose dar nėra uogų, laukinių vaisių, tad jos gaudo mažesnių gyvūnų jauniklius, gali užpulti naminius gyvulius ar įsisukti į bityną“, – sako sostinės medžiotojų vadovas.

Pasak, A.Petrausko, dabar vyksta pavasarinė žvėrių migracija, kuri į Lietuvą, matyt, atvijo ir prie Lavoriškių pėdsakus palikusį lokį. „Jei suras pakankamai maisto, jis gali čia užtrukti ir ilgesniam laikui, gali užsukti ir kita meška, juolab, jei Baltarusijos pusėje jų šiuo metu bastosi daugiau. Tačiau lokiams reikia ramesnės, mažiau žmonių lankomos vietovės, tad vargu ar užklydusi meška ras Lietuvoje sau tinkamus gyventi plotus, nebent sumanytų slankioti pasienio teritorijoje, kur gyventojų išties reta”, – sako patyręs medžiotojas.

Valstybės sieną kirtusi gauruota viešnia patraukė į Vilniaus rajono Taurijos medžiotojų klubo girininkijos plotus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius