Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš žvejus piktinančius kormoranus – balionais ir petardomis

Kormoranų populiacijos reguliavimo priemonės – balionai, garsinės petardos – pasiekė rezultatų. Skaičiuojama, kad vien Juodkrantės kolonijoje jaunikliai neišsirito daugiau nei pusėje visų užimtų lizdų.
Kormoranai niekaip neapleidžia Neringos.
Kormoranai niekaip neapleidžia Neringos. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šiais metais Lietuvoje perėjo, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiojo specialisto Selemono Paltanavičiaus, 5374 kormoranų poros septyniose kolonijose.

Didžiausia kolonija – Juodkrantės. Čia perėjo 4100 porų. Tai 2,5 proc. mažiau nei praėjusiais metais. Pritaikius gausos reguliavimo priemones – vaizdinį ir garsinį poveikį sukeliančias petardas, Juodkrantės kolonijoje jaunikliai neišsirito 64 proc. užimtų lizdų, o kitose šešiose – 46 proc. visų užimtų lizdų.

Juodkrantės kolonijoje didieji kormoranai pradėjo perėti apie 1990 metus, ir jų nuolat čia gausėjo. Didėjanti kolonija sunaikino dalį sengirės, todėl 2007-aisiais buvo pradėta reguliuoti šių paukščių gausą. Tais metais sengirėje (šiaurinėje kolonijos dalyje) perėjo 607 kormoranų poros. Visos jų dėtys buvo atšaldytos, ir jaunikliai lizduose neišsirito. 2008-aisiais toje pačioje teritorijoje perėjo 406 poros, 2009 m. – nei viena, 2010 m. – 46 poros, o pernai jų vėl pagausėjo – buvo suskaičiuoti 425 lizdai.

Manoma, kad šiam pagausėjimui įtakos turėjo tai, kad 2010 m. buvo imtasi intensyvių priemonių kormoranų gausai reguliuoti Rusnėje (Šilutės r.), Briedžių saloje. Šioje saloje 2011 m. perinčių porų sumažėjo daugiau kaip trečdaliu, o Juodkrantės kolonijoje, palyginti su ankstesniais metais, padaugėjo 17 proc.

Didžiųjų kormoranų populiacijos gausai reguliuoti skirtą programą numatoma tęsti ir kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius