Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugomos rūšies šikšnosparnis prieglobstį susirado Saugomų teritorijų tarnyboje

Vilniaus centre, pastato, kur įsikūrusi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, atsarginėje laiptinėje rastas šikšnosparnis – rudasis nakviša (lot. Nyctalus noctula). Ši rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
Rudasis nakviša
Rudasis nakviša / Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr.

Tai antra žinoma rudojo nakvišos radimvietė Lietuvoje žiemos metu. Paprastai šios rūšies šikšnosparniai migruoja žiemoti piečiau. Anksčiau Lietuvoje žiemojančių rudųjų nakvišų  gamtininkai neaptikdavo, šis šikšnosparnis buvo tik kartą žiemą pastebėtas Verkių regioniniame parke.

Rudasis nakviša, lygianosinių šeimos šikšnosparnis – stambiausias Lietuvos šikšnosparnis. Jis įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą (IV kategorija) ir į Berno konvencijos griežtai saugomos faunos rūšių sąrašą.

Šiam šikšnosparniui skrendant, atstumas tarp sparnų galiukų siekia beveik 40 centimetrų. Jų kūno ilgis yra apie 7–8  cm. Kailiukas tankus ir trumpas, nugarinėje pusėje – rusvas. Rudojo nakvišos ausys – juosvai rudos. Šikšnosparniai sugeba pasukti galvą 180 laipsnių kampu, tai suteikia jam galimybę matyti viską, kas dedasi aplinkui. Gyvena apie 12 metų.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vyr. specialistės Ingridos Mickevičienės, tik žiemą rudojo nakvišos radimas – naujiena. Vasarą šios rūšies šikšnosparnių randama visoje Lietuvos teritorijoje, tačiau žiemos metu jie paprastai migruoja į Pietų Europą. Rudasis nakviša – plačialapių miškų gyventojas, nevengia ir brandžių pušynų. Mėgsta įsikurti palėpėse, pastogėse, inkiluose, drevėse.

Rudojo nakvišos patinai laikosi atskirai, pavieniui, o patelės buriasi į kolonijas. Jos veda vieną arba du jauniklius. Šikšnosparniai yra šiltakraujai gyvūnai savo jauniklius maitinantys pienu.

Žiemą dauguma šalto ir vidutinio klimato šikšnosparnių rūšių įminga. Miego metu jie naudoja sukauptas riebalų atsargas. Sulėtėja medžiagų apykaita, kvėpavimas ir širdies plakimas, nukrinta kūno temperatūra. Šikšnosparniai žiemojimui renkasi patalpas, kur nėra skersvėjo, garso, šviesos trikdžių.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos gamtininkai atsarginėje laiptinėje rastą rudąjį nakvišą nuvežė į geresnę buveinę – Vilniaus mieste esančius bunkerius, likusius dar nuo Lenkijos kariuomenės buvimo Vilniuje laikų. Gamtininkai tikisi, kad rudasis nakviša vėl užmigs ir sėkmingai miegos iki pavasario, kai iš šiltesnių kraštų sugrįš jo giminaičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius