-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Laisvėje liko mažiau nei 100 porų šaukštasnapių bėgikų, jiems gresia išnykimas

Šaukštasnapis bėgikas Eurynorhynchus pygmeus – Rytų Sibiro tundroje perinti tilvikų rūšis, kuriai, pagal jos populiacijos mažėjimo tempus, gresia visiškas išnykimas.
Šaukštasnapis bėgikas
Šaukštasnapis bėgikas / Kadras iš vaizdo reportažo

Ornitologų vertinimu, laisvėje jų beliko mažiau nei 100 porų, o populiacija kasmet sumažėja maždaug ketvirtadaliu. Taigi, keistos formos snapą turintys paukščiai gali išnykti po penkerių – dešimties metų. Todėl Tarptautinė Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (angl. International Union for Conservation of Nature, IUCN) šaukštasnapį bėgiką priskyrė rūšių, kurioms gresia išnykimas, kategorijai.

Pagrindinė šaukštasnapių bėgikų nykimo priežastis – medžioklė migracijos į Pietryčių Aziją kelyje ir žiemavietėse. Todėl, be veisimo nelaisvėje, imtąsi priemonių užtikrinti tinkamą žiemojančių ir migruojančių paukščių apsaugą jų susitelkimo vietose.

VIDEO: Šaukštasnapis bėgikas

Todėl Tarptautinė paukščių apsaugos organizacija „Birdlife International“ Bangladeše paskelbė jau dvidešimtą šalyje paukščių apsaugai svarbią teritoriją –  Sonadia salą, kurioje žiemą praleidžia apie 10 proc. ties išnykimo slenksčiu atsidūrusių šaukštasnapių bėgikų pasaulinės populiacijos.

Šioje saloje taip pat žiemoja ir kitos retos tilvikų rūšys, tokios kaip globaliai nykstantis ochotskinis tilvikas Tringa guttifer, nykstantys – laibasnapis bėgikas Calidris tenuirostris, azijinis dumblius Limnodromus semipalmatus, didžioji kuolinga Numenius arquata bei paprastasis griciukas Limosa limosa.

Jau 2009 metais „Birdlife International“ kartu su tarptautinio projekto „Išgelbėkime šaukštasnapį bėgiką“ partneriais nustatė, kad pagrindinę grėsmę saugiam retųjų tilvikų žiemojimui kelia beatodairiška šių paukščių, tame tarpe ir šaukštasnapių bėgikų, medžioklė jų maitinimosi vietose – atoslūgių dumblynėse. Atsižvelgiant į projekto tikslus, vietiniai medžiotojai buvo aprūpinami alternatyviomis verslo priemonėmis bei apmokomi kaip įsisavinti ir vystyti saugesnius bei gamtą tausojančius pragyvenimo būdus.

VIDEO: Šaukštasnapis bėgikas

Itin sėkminga kampanija leido ne tik sumažinti šaukštasnapio bėgiko nykimo tempus, bet ir per vietinės bendruomenės švietimą sudarė sąlygas jai naujai pažvelgti į visų paukščių apsaugą šiame regione. Propaguojant ir praktiškai įdiegiant alternatyvius pragyvenimo būdus, tilvikinių paukščių medžioklė šiame regione sumažėjo iki minimumo.

Buvę medžiotojai dabar augina melionus, gaudo žuvį, dirba siuvėjais. Vien 2012 metų visuomenės švietimo kampanijoje dalyvavo apie tūkstantis vietinės bendruomenės ir valdžios narių bei nevyriausybinių gamtinių organizacijų atstovų. Tik bendromis jų pastangomis bei panaudojant aplinkos fondų rėmimo lėšas per palyginti trumpą laiką pasiekti tokie efektyvūs gamtosauginiai rezultatai.

Pagal BirdLife International medžiagą parengė Saulius Karalius ir Liutauras Raudonikis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius