-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seniausia JAV gorila sulaukė 60 metų jubiliejaus

Ji turi tris vaikus, 16 vaikaičių, 12 provaikaičių ir tris proprovaikaičius. Neseniai jai buvo pašalintas piktybinis auglys, bet veterinarai sako, kad ji sveiksta.
Gorila Colo
Gorila Colo / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai – Colo, seniausia žinoma Amerikos gorila, kuriai ketvirtadienį sukanka 60 metų ir kuri gyvena Kolambuso zoologijos sode.

Colo yra pirmoji pasaulyje zoologijos sode gimusi gorila, kurios gyvenimo trukmė dviem dešimtmečiais viršija nelaisvėje gyvenančių gorilų vidutinę gyvenimo trukmę. Jos ilgaamžiškumas verčia atkreipti dėmesį į medicininę priežiūrą, mitybą ir šiuolaikines gydomąsias priemones, padedančias pailginti zoologijos sodo gyvūnų gyvenimą.

Sulaukusi 60-ies, Colo savo gyvenimo trukme daugiau nei dviem dešimtmečiais aplenkė nelaisvėje gyvenančių gorilų patelių vidutinę gyvenimo trukmę, kuri yra 37,5 metų.

„Colo tiesiog yra pavyzdys pažangos, kurią padarė zoologijos sodai nuo tada, kai ji gimė Kolambuse“, – sakė Tomas Meehanas, Čikagos Brukfildo zoologijos sodo veterinarinės tarnybos viceprezidentas ir Nacionalinio gorilų rūšių išsaugojimo projekto patarėjas veterinarijos klausimais.

Šie pasikeitimai taip pat rodo, kad vyresnio amžiaus sulaukia vis daugiau gyvūnų, patiriančių įprastus negalavimus ir skausmus. Šiandien zoologijos sodų veterinarai gydo gyvūnus nuo širdies ir inkstų ligų, artrito, odontologinių problemų ir onkologinių ligų.

Colo yra viena iš kelių šalyje gyvenančių ilgaamžių gorilų. Vyriausiam žinomam gorilos patinui Ozzie yra 55 metai. Jis gyvena Atlantos zoologijos sode, besispecializuojančiame gorilų geriatrijos srityje.

„Scanpix“/AP nuotr./Gorila Colo
„Scanpix“/AP nuotr./Gorila Colo

Colo, vakarų lygumų gorila, yra pasiekusi kelis rekordus. Dar 2012 metais, sulaukusi 56 metų, ji tapo ilgiausiai gyvenančia gorila. Ketvirtadienį, sulaukusi 60-ies, ji savo gyvenimo trukme daugiau nei dviem dešimtmečiais aplenkė nelaisvėje gyvenančių gorilų patelių vidutinę gyvenimo trukmę, kuri yra 37,5 metų.

VIDEO: Prieš metus vykęs 59-asis Colo gimtadienis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius