Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šešerius metus rūsyje kalinta šimpanzė Regina vis dar tikisi pamatyti dienos šviesą

Šešeri metai be galimybės išeiti į lauką ir pamatyti natūralią dienos šviesą. Šešeri metai nuolatinėje vienatvėje tamsiame nevėdinamame rūsyje, nedidelėje savo lovelėje, apsuptoje grotų. Tokia buvusios „cirko artistės“, šimpanzės Reginos, kasdienybė.
Šimpanzė Regina savo kalėjime
Šimpanzė Regina savo kalėjime / GGT „Pifas“ nuotr.

Prieš 17 metų, būdama vos vienerių, šimpanzė Regina pateko į Lietuvos „Ąžuolyno meškučių cirką“. Linksmino žiūrovus, fotografavosi kartu su praeiviais prie Palangos tilto, per įvairias šventes smagindavo vaikus. Tačiau Reginai suaugus ir prabudus gyvūniškiems instinktams, jos gyvenimas tapo kasdieniniu kalėjimu.

Jau šešerius metus Regina yra laikoma namo rūsyje įrengtame narve, visiškai nepritaikytame gyventi tokios rūšies gyvūnui. Cirko direktorius Nikolajus Zobovas taip ir nerado lėšų įrengti tinkamą voljerą savo „cirko artistei“, kuri tiek metų nuolankiai tarnavo ir uždirbdavo jam pinigus. Pasidžiaugti dienos šviesa visus šešerius metus Regina gali tik žiūrėdama pro savo narvo langą. Ji jau seniai pamiršo kuo kvepia grynas oras, nes čia, rūsyje, nėra net ventiliacijos.

Beveik metus, prasidėjus cirko vadovų skyryboms, Reginą namo rūsyje prižiūri cirko vadovo žmona Agnė Zobovienė. Agnė neturi galimybių tinkamai maitinti Reginą, aprūpinti reikiamu racionu, skirtu tokios rūšies gyvūnui.

Sužinojusi apie Reginos situaciją, kartu su tarptautine organizacija „Born Free“, gyvūnų gerovės organizacija „Pifas“ surado Reginai vietą viename iš laukiniams gyvūnams, gyvenusiems nelaisvėje, skirtų rezervatų kitoje šalyje. Šių metų sausio mėnesį „Pifo“ atstovai kreipėsi į Aplinkos ministeriją prašydami imtis neatidėliotinų priemonių konfiskuojant šimpanzę Reginą iš N.Zobovo ir leisti ją perkelti iš Lietuvos į kitoje šalyje esantį rezervatą, kur Reginai bus sudarytos visos reikalingos sąlygos tokios rūšies gyvūnui. Atsakingos valstybinės institucijos kreipėsi į teismą dėl galimybės konfiskuoti Reginą.

GGT „Pifas“ nuotr./Šimpanzė Regina savo kalėjime
GGT „Pifas“ nuotr./Šimpanzė Regina savo kalėjime

Kol vyksta teisminiai procesai „Pifas“ įsipareigojo pasirūpinti Regina: atvežti jai maisto, vitaminų, pabendrauti su ja, kad laukimo dienos jai būtų bent jau sočios, ramios ir linksmesnės nei iki šiol.

Pirmuosius vaisius – 7 kg apelsinų, 8 kg bananų ir 5 kg obuolių Reginai „Pifas“ nuvežė praėjusią savaitę. Regina godžiai rijo bananus ir apelsinus su visomis žievėmis, o kad jų gautų per grotų apačią sutikdavo padaryti viską, ko būdavo paprašyta: paploti, paguguoti ir pan. Vos gavusi vaisius, ji juos susinešė į savo mažą lovelę, kur juos valgė su pasimėgavimu, tuo pačiu stebėdama ir mus.

„Pamatę šią visų apleistą, kenčiančią, be galo protingomis, tačiau niekuo nebepasitikinčiomis akimis šimpanzę, pajautėme beprotišką kaltę prieš bejėgį padarą. Kiekvienas sau įsipareigojome padaryti viską, kad jos kančia čia baigtųsi kaip galima greičiau. Todėl vardan Reginos prašome visų jūsų padėti mums dabar užtikrinti jai sotų ir šiltą teismo leidimo konfiskuoti laukimą, o vėliau – ir išgabenimą į užsienį“, – teigia „Pifo“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Reginos savaitės maisto racioną sudaro:

• 5kg bananų,
• 3 kg apelsinų/mandarinų,
• 700 g kivių,
• 3 kg obuolių,
• 1 kg pomidorų,
• 1 kg agurkų,
• 500g svogūnų,
• 1,5 kg vynuogių,
• 7 pakeliai varškės,
• 7 pakeliai po 1 litrą geriamo jogurto arba kefyro,
• 3 kg morkų,
• 300 g ridikėlių,
• 300 g salotų,
• 1,5 kg bulvių,
• 5 virti kiaušiniai,
• 1 kg avižinių dribsnių ar manų kruopų,
• 2 pakeliai paprastų sausainių,
• 150 g baltos kreidos,
• 150 g sausų mielių,
• 500 g uogienės,
• 1,5 kg baltos duonos,
• 500 g juodos duonos.

Regina taip pat labai mėgsta šiuos skanėstus, kurių jau seniai yra gavusi: negliaudytus lazdyno riešutus, kuriuos ji pati mėgsta išlukštenti, persikus, melionus, pekino kopūstus, kriaušes, vaikiškus multivitaminus.

GGT „Pifas“ nuotr./Šimpanzė Regina savo kalėjime
GGT „Pifas“ nuotr./Šimpanzė Regina savo kalėjime

Reginos pervežimas iš Lietuvos į kitą šalį kainuos 20 000 litų.

Prašome visuomenės padėti organizacijai „Pifas“ kiekvieną savaitę pamaitinti Reginą, kol teismas priims sprendimą, ir padėti jai sulaukti dienos, kai ji galės vėl išvysti dienos šviesą.

Kiekvieną pirmadienį nuo 11 iki 13 valandos jūs esate laukiami su aukščiau išvardintais maisto produktais Lietuvos gyvūnų globos draugijos būstinėje, esančioje Kaune, Radvilų dvaro g. 33 (ties sankryža su J.Naujalio g.), arba skirti finansinę paramą Reginos maistui nupirkti ir jos pervežimui į rezervatą kitoje šalyje.

Sąskaita paramai:

Všį Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“
Įmonės kodas: 300560151
Saskaitos nr.: LT797300010094736594 („Swedbank“)
Banko kodas: 73000
SWIFT kodas HABALT22

Pavedime nurodykite: „parama Reginai“.

Siekiant, kad Regina gautų visų jos racionui priklausančių produktų, būtumėme dėkingi, jei nusprendę atvežti kuriuos nors iš produktų, prieš tai paskambintumėte mums telefonu 8 651 11666 (Brigita) pasitarti, kokių produktų tuo metu labiausiai reikia ir kokių dar negauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius