Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena

Kasmet spalio 4-ąją minime Pasaulinę gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, dieną. Tokią dieną stengiamasi įvairiomis akcijomis prisiminti šio iškilaus žmogaus idėjas. Mintis paminėti šią dieną gimė 1931 metais Florencijoje, tarptautinėje konferencijoje, skirtoje gyvūnų globai.
Šv. Pranciškus Asyžietis (XIV a. miniatiūra. Nacionalinės bibliotekos Romoje fondai)
Šv. Pranciškus Asyžietis (XIV a. miniatiūra. Nacionalinės bibliotekos Romoje fondai) / Wikimedia.org nuotr.

Pranciškus Asyžietis (itališkai – Francesco di Bernardone) apie 1182 m. gimė Asyžiuje, Italijoje. Pasaulis žino Pranciškų Asyžietį kaip poetą, visuomenės veikėją, gamtos mylėtoją, kuris žavėjosi žvaigždžių spindėjimu, kalnais, slėniais ir gyvūnijos grožiu. Pasak istorijos šaltinių, Pranciškus suprato gyvūnus, mokėjo paukščių kalbą, buvo prisijaukinęs vilką. Beturtis žmogus, praturtinęs pasaulį, – Pranciškus Asyžietis mirė 1226 m. spalio 3 d, o spalio 4 d. buvo palaidotas Šv. Jurgio katedroje, vėliau kanonizuotas, palaikai perkelti į Šv. Pranciškaus baziliką Rojaus kalvoje, Asyžiuje. Po mirties Pranciškus Asyžietis Italijoje buvo paskelbtas šventuoju – gyvūnų, katalikybės plėtros, gamtos apsaugos ir prekybininkų globėju.

Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad žmogaus  sąmoningumą parodo tai, kaip jis elgiasi su gyvūnais. Gyvūnų gerovė – viena prioritetinių sričių ir Europos Sąjungos veterinarijoje. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama užtikrinti gyvūnų gerovę Lietuvoje, yra parengusi Gyvūnų globos, laikymo, priežiūros, šėrimo, vežimo, skerdimo, apsaugos nuo blogo elgesio su jais taisykles.

Pasaulinės Šv. Pranciškaus dienos minėjimas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje jau yra tapęs tradicija. Šiai progai skirtame renginyje, kuris šį savaitgalį vyko Gargžduose, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau 10 kartą apdovanojo žmones, nelikusius abejingus apleistų, kenčiančių ar sužeistų gyvūnų skausmui, savo švietėjiška veikla prisidėjusius sprendžiant gyvūnų gerovės ir globos problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius