-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarp augintinių sparčiai populiarėja „super kačių“ veislės

Pasaulyje sparčiai auga tendencija švelnaus charakterio kates keisti naujomis veislėmis, gautomis kryžminant Afrikoje ir Pietų Amerikoje gyvenančių laukinių kačių rūšis su „naminėmis“ jų giminaitėmis. Nepaisant to, kad vieno kačiuko kaina gali siekti 22000 litų, jų augintojai teigia, jog laukiančiųjų eilės nusidriekusios jau šešeriems mėnesiams.
Kačiukas
Kačiukas / Photos.com

Kaip atrodo „super katė“, galite pasižiūrėti čia.

Pati populiariausia kačių veislė – savanos – yra sumažintą gepardo kopiją primenančios laukinės Afrikos katės servalo palikuonys. Jos gali užaugti daugiau kaip tris kartus didesnės nei naminės katės, o jų šuolis į aukštį gali siekti 2,1m.

Kita plintanti veislė – safari – gaunama kryžminant naminę katę su Pietų Amerikoje paplitusia Žofrua kate (angl. Geoffroy’s Cat, lot. Leopardus geoffroyi). Augintojai taip pat turi planų į Europą ir kitus pasaulio žemynus importuoti karakatą – Vidurio Rytuose ir Afrikoje gyvenančios lūšį primenančios laukinės katės palikuonį. Savanos veislės gyvūnai jau uždrausti kai kuriose JAV valstijose dėl saugumo sumetimų ir Australijoje – kilus grėsmei, jog čia šios gali pradėti masiškai žudyti koalas. Didžiojoje Britanijoje savanų ir safari kačių „pimoji karta“ gali būti laikoma kaip augintinis tik turint specialią licenziją, patį gyvūną apgyvendinant namų išorėje esančiuose narvuose, ir laikantis kitų „Dangerous Wild Animals Act“ (DWAA) akte numatytų reikalavimų. Tačiau vėlesnes kartas galima laikyti kaip paprastus augintinius.

Katės yra plėšrūnės. Man nepatiktų, kad šalia mažo vaiko sukiotųsi savana – tiek dėl jų genų, tiek dėl dydžio. Žalos jos potencialiai gali padaryti daug daugiau nei normali naminė katė. Teigia ekspertas.

Šių veislių nepripažįsta daugelis kačių augintojų sąjungų ir klubų. „Mūsų nuostatai neleidžia pripažinti jokių naujų rūšių, kurių giminės medyje yra buvę laukinių kačių – tai lemia gyvūnų nestabilumas bei kiti šiuo metu galbūt dar nežinomi veiksniai“, sako „Governing Council of the Cat Fancy“ klubo vadovas John'as Hansson'as. Naminių augintinių elgsenos ekspertas iš „Feline Advisory Bureau“ (FAB) Peter'is Neville'as sako: „Katės yra plėšrūnės. Man nepatiktų, kad šalia mažo vaiko sukiotųsi savana – tiek dėl jų genų, tiek dėl dydžio. Žalos jos potencialiai gali padaryti daug daugiau nei normali naminė katė. Jų letenos yra didesnės, jos stipresnės ir giliau kanda. Jei jums pavyko prijaukinti vieną, tai nereiškia, kad jums pavyks prijaukinti visas“.

FAB atstovas Claire'as Bessant'as sako: „Tai baimę kelianti tendencija. Savana yra didelė katė, artima laukinei gamtai. Mes į buitį atnešame tai, su kuo be jokios abejonės turėsime problemų, ir tai man kelia daug nerimo". RSPCA atstovas spaudai taip pat palaiko šią nuomonę: „Savanos katė turi polinkį demonstruoti platų temperamentingų savybių diapazoną, kurios būdingos tiek naminėms, tiek laukinėms kačių rūšims, ir toks derinys gali būti pavojingas“. „Cats Protection“ organizacijos atstovė Beth Skillings teigia, jog „Bet koks naujas laukinės katės hibridas greičiausiai išlaikys savo laukiniams protėviams būdingus bruožus“.

„Savannah Cat Club of Great Britain“ (SCCGB) klubo atstovai perspėja šių gyvūnų savininkus, kad augintiniai negali būti paliekami vieni kartu su mažais vaikais – tačiau prideda, kad tai turėtų galioti visų veislių katėms. Kiti augintojai ir platintojai perspėja savininkus, kad jei šioms katėms pirmosiomis „charakterio formavimosi“ savaitėmis nebus skiriamas dėmesys ištisą parą, jos vėl gali sulaukėti. Vienokiu ar kitokiu atveju klubo prezidentė Donna Peynado sako, jog savana yra tinkamas augintinis namų sąlygomis. „Jie yra stulbinantys, absoliučiai mieli sutvėrimai, ir aš už juos kovočiau dantimis ir nagais“, prideda moteris. „Mes visada patarsime nepalikti katės vienos kartu su jaunesniu kaip penkerių metų vaiku – tiek katės, tiek vaiko gerovės labui. Tačiau kitų saugumui užtikrinti svarbių aspektų yra ne daugiau kaip ir bet kurioms kitoms veislėms“.

Laukinėje gamtoje servalai ir kitos laukinės katės daugiausia minta graužikais, tačiau yra užfiksuota atvejų, kai jie užpuldavo ir gazeles. Jie gali pasiekti maksimalų 80km/h greitį ir sverti iki 25kg. Savanos gali užaugti iki 17kg - tuo tarpu tipinio katino svoris siekia maždaug 4kg. Šie gyvūnai buvo išveisti JAV devintajame dešimtmetyje ir yra manoma, jog Europoje – konkrečiai Didžiojoje Britanijoje – pirmą kartą pasirodė pastaraisiais pora metų. Manoma, kad šioje šalyje jų gyvena apie 300.

Didžiosios Britanijos Dorset grafystės miestelyje Corfe Mullen gyvenanti Nicola Yates namuose laiko „antrosios kartos“ savaną vardu Annie ir kuriai jau nebereikia taikyti DWAA keliamų reikalavimų. „Ji yra pastebimai didesnė nei kitos katės, tačiau man su ja saugumo požiūriu nekilo jokių rūpesčių, kitokių negu kad kiltų laikant tipinę katę“, sako moteris. „Jei jūsų katė tapo agresyvi – jei augant ji buvo skriaudžiama arba neprižiūrima - tada bet koks katinas, netgi kačiukas, gali pavirsti į kažką pakankamai laukinio. Akivaizdu, jog jei tai atsitiktų su didesne kate, jums tektų įvertinti ir didesnius jos dantis“ Vorčesteršyro grafystės Bromsgrove mieste gyvenanti kačių augintoja Gaynor Jean-Louis turi „pirmosios kartos“ safari katę vardu Mystique. Jai, žinoma, tenka taikytis prie DWAA reikalavimų. „Aš nemanau, kad ji būtų nors truputį pavojinga. Ji atrodo tarsi laukinis gyvūnas, tačiau jei su ja pabendrautumėte, pasimatytų, jog ji yra labai naminė“. Tarp kitko, viena plačiai paplitusi kačių veislė – bengališkosios – yra kilusios iš azijietiškosios leopardinės katės, tačiau jos yra gerokai mažesnės ir laikomos naminėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius