Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už žiaurų elgesį su gyvūnais prokurorai prašo nubausti įstatymų ir dorovės nepaisančius žmones

Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių apylinkės prokurorės Ritos Čepienės perduotą nusikaltimų dorovei baudžiamąją bylą praėjusią savaitę išnagrinėjęs teismas už žiaurų elgesį su gyvūnais – stirnos jauniklio kankinamą žūtį kilpoje – anykštėnui R.G. paskyrė bausmę – 520 litų baudą.
Stirninas
Stirninas / Sylvaino Haye/Wikimedia.org nuotr.

Anykščių rajono Leliūnų kaimo 54 metų gyventojas R.G., pavasarį Debeikių seniūnijos miške paspendęs penkias kilpas, buvo sulaikytas atėjęs pasiimti laimikio – vienoje jų nukankinto stirnos jauniklio savo gimtadienio vaišėms.

Specialistai nustatė, kad galvą į metalinę kilpą įkišusiam ir besistengiančiam ištrūkti iš jos žvėriukui viela vis stipriau veržė kaklą, kol stirniukas kankindamasis pasismaugė.

Nuteistajam už medžioklę draudžiamais įrankiais ir draudžiamu metu taip pat buvo paskirta trijų tūkstančių litų administracinė bauda, teko atlyginti gamtai padarytą 318 litų žalą už neteisėtai sugautą stirną.

Dar vieną Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių apylinkės prokurorės R.Čepienės prašymą patenkinęs teismas už žiaurų elgesį su gyvūnu – spąstuose suluošintą lapę pripažino kaltu to paties rajono Leliūnų kaimo 36 metų gyventoją` D.R. ir teismo baudžiamuoju įsakymu paskyrė jam prokurorės pasiūlytą bausmę –  1 950 litų baudą.

Į Debeikių seniūnijos Marimpolio kaimo Gečio upelio pakrantėje sausio pradžioje D.R. pastatytus draudžiamus medžioklėje naudoti dvejus lankinius spyruoklinius (neselektyvius) spąstus įkliuvo lapė – spąstai sulaužė jai koją, gyvūnas buvo sužalotas, stengdamasis ištrūkti iš spąstų žvėrelis išseko, patyrė didelį skausmą ir kankinosi.

Nešinas dar dvejais spąstais D.R. buvo sulaikytas nusikalstamos veikos darymo vietoje, kai atėjo ieškoti neteisėtos medžioklės grobio ir statyti naujus spąstus.

Nešinas dar dvejais spąstais D.R. buvo sulaikytas nusikalstamos veikos darymo vietoje, kai atėjo ieškoti neteisėtos medžioklės grobio ir statyti naujus spąstus.

Lapė buvo išlaisvinta iš spąstų ir paleista anksčiau atvykusių aplinkosaugos darbuotojų.

„Visuomenė ir mūsų valstybės įstatymai netoleruoja draudžiamu būdu ir neleistinomis priemonėmis žvėrių gaudymo ir žiauraus elgesio su gyvūnais. Beatodairiškas žvėrių naikinimas savanaudiškais tikslais jaudina mus visus, todėl nusikaltimų gamtai ir gyvūnijai tyrimą prokurorai vertina kaip vieną prioritetinių veiklos sričių ir siekia nubausti įstatymų ir dorovės nepaisančius asmenis“, – teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis.

Tačiau teisinėje praktikoje prokurorams, siekiantiems už žiaurų elgesį su gyvūnais pripažinti kaltais asmenis, kurie kankino, suluošino arba nužudė laukinius žvėrelius arba naminius augintinius, prireikia ne vienos teismo instancijos sprendimo.

Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių rajono apylinkės prokuroras Romualdas Prokopavičius, parašęs apeliacinį skundą, prašo panaikinti pirmosios instancijos teismo nutartį, kuria buvo išteisintas A.D., iš pneumatinio šautuvo paleidęs kulką į šunį be jokios rimtos priežasties – kaimynų augintinis, bėgdamas pro šalį, nusišlapino jo kieme. Pašautas šuo, cypdamas iš didelio skausmo, pabėgęs dar kankinosi, kol nugaišo.

Prokuroro nuomone, A.D. neturėjo jokios pateisinamos ir būtinumo pagrįstos priežasties nušauti šunį, be rimtos priežasties iš šautuvo šaudamas į gyvūną jis parodė abejingumą gyvūnijai, pademonstravo nepateisinamą negailestingumą ir savivalę jo atžvilgiu – ėmėsi kraštutinės priemonės – atimdamas gyvybę gyvūnui pasielgė žiauriai.

Prokuroras prašo pripažinti A.D. kaltu, paskirti 1 300 litų baudą ir atlyginti augintinio šeimininkui padarytą 300 litų turtinę žalą.

Prieš trejus metus kėdainiškių šeima neteko bokserio, kurį iš sodo išvestą pabėgioti į pamiškę pakirto šūvis, paleistas iš medžiotojų bokštelio. Iki šiol šeimininkai nesulaukia atsakymo, kodėl be jokio preteksto, nes šuo niekam nekėlė jokio pavojaus, prireikė taip žiauriai pasielgti su jų augintiniu – šuo, sulaukęs netikėto šūvio, sukaukė iš skausmo ir su kraujuojančia  žaizda krūtinėje nugaišo vežant pas veterinarijos gydytoją.

Ši nusikaltimų dorovei baudžiamoji byla, perduota Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių apylinkės prokurorų,  jau pasiekė teismą.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant teisme šią nusikaltimų dorovei baudžiamąją bylą palaikantis Panevėžio apygardos prokuratūros Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras R.Juozainis,sakė, kad Kėdainių apylinkės teismas šią bylą numato toliau nagrinėti spalio mėnesį.

Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius