Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus vadovai neskuba priimti užsienio paramos

Vilniaus gatvėse ir kiemuose gyvenantys benamiai gyvūnai – katės ir šunys – neretai patenka į bendrovės „Grinda“ darbuotojų rankas ir, kartais net nelaukiant įstatymo reikalaujamo 14 dienų termino, yra numarinami. Užsienio gyvūnų globos organizacijos siūlo kitus būdus, kaip mažinti šių gyvūnų skaičių, tačiau sostinės savivaldybė delsia su jais pasirašyti sutartis.
Reg. Nr. 527
Daug benamių kačių galėtų išgyventi, bet savivaldybė mano, kad kur kas lengviau jas numarinti. / LGGD nuotr.

Užsienio šalių patirtis rodo, kad gyvūnų gaudymas ir tolimesnis migdymas ne tik etiniu, bet ir ekonominiu požiūriu yra visiškai neveiksmingas metodas. Benamių gyvūnų populiacijos kontroliavimas juos pagaunant, sterilizuojant ir paleidžiant gyventi į tą pačią aplinką veikia kur kas efektyviau. Toks gyvūnas pažįsta aplinką, moka joje išgyventi, o sterilizuotas nebekovoja dėl priešingos lyties, neveda palikuonių.

Pernai rugpjūčio mėnesį Vilniuje apsilankiusi tarptautinės nevyriausybinės gyvūnų globos organizacijos „Vier Pfoten“ („Keturios letenėlės“) Europos viešosios politikos biuro vadovė Marlene Wartenberg pasiūlė sostinei galimybę prisijungti prie „Vier Pfoten“ finansuojamų humaniškų benamių gyvūnų mažinimo programų, kurios vykdomos kitose pasaulio šalyse.

Vilniui, jeigu jo savivaldybė pageidaus prisijungti prie šio projekto, „Vier Pfoten“ siūlo pagalbą: organizacijos atstovai atvyktų su savo gyvūnų gaudymo ir veterinarine įranga, patys gaudytų ir sterilizuotų gyvūnus, surengtų mokymus veterinarijos gydytojams, kurie galėtų tęsti projektą. Prieš paleidžiamas atgal į savo aplinką kiekvienas sterilizuotas gyvūnas papildomai būtų paskiepytas nuo pasiutligės ir pažymėtas.

Ar toks etiškai bei ekonomiškai efektyvus projektas bus įgyvendintas Lietuvoje, priklauso nuo Vilniaus miesto savivaldybės, nes „Vier Pfoten“ gali pradėti veiklą tik pasirašiusi sutartį su savivaldybe, kurioje ruošiasi vykdyti programą.

Tačiau Vilniaus savivaldybė kol kas neskuba tokios sutarties pasirašyti. Anot vicemero Romo Adomavičiaus, nuspręsta grąžinti sutartį tobulinti jos rengėjams, kadangi kol kas ji nepalanki Vilniaus miestui. Jeigu sutartis bus patobulinta, tuomet bus svarstoma dar kartą, ar tokia paslauga sostinei reikalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius