-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės sienos apsaugos tarnyboje įsidarbino vengrų vižlas Kapi

Kauno oro uosto užkardoje netrukus tarnybą pradės vengrų vižlas Kapi, vienintelis tokios veislės šuo Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT).
vengrų vižlas Kapi.
Vengrų vižlas Kapi / VSAT nuotr.

Kapi dabar yra vieneri metai. Jį pasieniečių kinologams padovanojo ankstesni šio vengrų vižlo šeimininkai. Kapi oro uoste bus naudojamas ieškoti narkotikų.

Vengrų vižlai – sociali medžioklinė šunų veislė, gyvuojanti jau per tūkstantmetį. Šios veislės šunys efektyviai naudoja Lenkijos, Vokietijos, Vengrijos, Danijos, Olandijos ir kitų šalių sienos apsaugą ir kitas funkcijas vykdančios tarnybos.

Vengrų vižlai pasižymi imlumu mokymams, ilgaamžiškumu bei neprilygstama uosle.

Viena iš svarbiausių tokių šunų savybių – socialus ir draugiškas jų charakteris, žmonių nebauginanti žaisminga išvaizda. Tai yra labai svarbu patikros vietose, šiuo atveju – Kauno oro uoste, atliekant keliautojų ir jų daiktų kontrolės procedūras. Dabartiniai Lietuvos pasieniečių pagalbininkai vokiečių ir belgų aviganiai kai kuriems sieną kertantiems asmenims atrodo baugokai.

Be to, tokie medžiokliniai šunys kaip vengrų vižlai pasižymi imlumu mokymams, ilgaamžiškumu bei neprilygstama uosle.

Tai, kad Kapi tapo VSAT tarnybinių šunų būrio nariu, yra savotiškas pačių pasieniečių kinologų iniciatyva įgyvendinamas eksperimentas.

Vengrų vižlas Kapi savo pasienietiškoje karjeroje jau žengė pirmą žingsnį. Jis ką tik baigė bazinius narkotikų paieškos kursus, kurių metu darsyk įsitikinta, kad šis šuo yra labai gabus ir perspektyvus efektyviai rasti kvaišalus.

Šiuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnyboje tarnauja apie 150 tarnybinių šunų. Populiariausia veislė – vokiečių aviganiai. Jie sudaro apie 56 proc. visų keturkojų.

Pastaraisiais metais VSAT gerokai padaugėjo belgų aviganių malinua – šiuo metu jie sudaro apie 40 proc. visų pasieniečių pagalbininkų, nors prieš penkerius metus šios veislės šunų buvo tik 17 proc.

Likusieji šiuo metu sienos apsaugoje tarnaujantieji šunys yra labradorų retriveriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius