-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasariškai šiltą dieną šunys ištvermę demonstravo kinkinių varžybose Jadagoniuose

Šilta vasariška diena maloni žmogui, tačiau ne prie atšiauraus klimato įpratusiam šuniui. Šeštadienį Jadagoniuose (Kauno r.) įvykusiose šunų kinkinių varžybose Kauno rajono mero taurei laimėti gyvūnai turbūt daugiau galvojo ne apie trasą, o apie malonų poilsį ant sniego.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Aliaus Koroliovo nuotr.

Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos ir „Fluidus“ klubo surengtose varžybose Kauno rajono savivaldybės mero taurei laimėti dalyvavo keturių šalių – Latvijos, Estijos, Rusijos ir Lietuvos sportininkai, mėgėjai, moterys, vyrai, vaikai. Buvo varžomasi bėgiko ir šuns, dviračio ir keturkojo, dviejų, keturių ir šešių šunų kinkinių, šuns su paspirtuku, vaikų bėgimo su šunimi varžybose.

Rengiant varžybas visoms suaugusiųjų ir jaunių kategorijoms ketinta skirti 4,5 km trasą, vaikams – 700 metrų. Tačiau dienojant vis kaitriau šildanti saulutė organizatorius privertė pakoreguoti planus. „Išimtis nebus taikoma tik Akelaičiui ir jo augintiniams“, – šmaikštavo „Fluidus“ klubo prezidentas, vienas iš pagrindinių tarptautinių varžybų rengėjas Arnoldas Akelaitis, savo startu atidaręs rungtynes ir iš tiesų įveikęs visą trasą.

Šį kartą varžybos vyko vieną dieną, tačiau visi dalyviai turėjo startuoti dviejuose etapuose – rytiniame ir vakariniame. Renginį organizavo klubas „Fluidus“ ir  Lietuvos šunų kinkinių sporto federacija.

Dalyviai varžėsi besniegėse šunų kinkinių sporto disciplinose. Varžybos buvo atviros, todėl jose galėjo dalyvauti visi panorėję.

Istorija

1880 metais Aliaskoje atradus auksą į tuos kraštus patraukė tūkstančiai laimės ieškotojų. Pasisekė nedaugeliui, tačiau visiems buvo reikalingas maistas ir transportas. Šunų kinkiniai tuo metu buvo vienintelė priemonė padedanti užkariauti šias šalto, specifinio klimato nepažintas žemes.

Kinkiniai buvo sudaromi iš vietinių šiaurinių šunų tipų ir stambių pietinių kraštų veislių šunų. Važiavimas šunų kinkiniais tapo ne tik susisiekimo ir transporto priemone, bet ir populiaria sporto šaka tarp aukso ieškotojų. Vietinės reikšmės varžybos greitai išaugo į stambius, daug dalyvių ir žiūrovų pritraukiančius renginius.

Juristas Albertas Finkas sudarė varžybų taisykles ir reglamentą, tokiu būdu įnešdamas nemažą indėlį į šunų kinkinių sporto formavimą. 1907 metais Nome varžybų rėmimo ir organizaciniais tikslais buvo įkurtas pirmasis kinkomų šunų klubas, patvirtintos taisyklės ir išrinkta trasa. Trasa driekėsi įvairaus landšafto vietovėmis nuo Nomo iki Kendlo ir atgal bendrai sudarydama apie 653 kilometrus. Varžybos buvo numatytos balandžio mėnesį, todėl visą 1907–1908 metų žiemą trasoje vyko intensyvios treniruotės. Pirmosios oficialios šunų kinkinių sporto varžybos įvyko 1908 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius