-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus gyvūnų globėjams – Artūro Zuoko pažadai, kad situacija keisis

Vilniaus benamiams ir savininkų išduotiems gyvūnams atsirado viltis patekti į gyvūnų mylėtojų globą, o ne į gatvių tvarkytojų rankas. Su savanoriškųjų gyvūnų globos organizacijų atstovais susitikęs naujasis Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pritarė tokiai iniciatyvai.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ilgus metus benamių gyvūnų likimas sostinėje buvo patikėtas savivaldybės įmonei „Grinda“, kurios pagrindinis užsiėmimas yra miesto ir gatvių tvarkymas. Dėl savo veiklos metodų ir rezultatų ši įmonė nuolat sulaukia aštrios gyvūnų globėjų kritikos. Tuo tarpu į visuomenines gyvūnų globos organizacijas, reikalaujančias, kad su gyvūnais būtų elgiamasi humaniškai ir pagal europietiškus standartus, ankstesnioji miesto valdžia neretai žvelgdavo kaip į nusistovėjusios tvarkos drumstėjus.

Prieš porą savaičių dalyvaudamas 15min.lt konferencijoje meras A.Zuokas, skaitytojos paklaustas, ar „Grinda“ gyvūnus ir toliau „žudys kaip žudžiusi“, atsakė: „Tikrai ne, jie to tikrai nedarys. Prieš rinkimus buvau susitikęs su nevyriausybinio sektoriaus atstovais, kurie pateikė minčių, kad jie galėtų prižiūrėti gyvūnų centrą, kurį administruoja „Grinda“ ir jie tą darytų geriau, humaniškiau ir atsakingiau. Jei yra tokia iniciatyva, sodinsime prie stalo juos ir „Grindos“ atstovus, ir tie gyvūnų globos namai galėtų būti perduoti prižiūrėti nevyriausybinėms organizacijoms.“

Meras pažadą ištesėjo ir surengė susitikimą, kuriame už vieno stalo susėdo sostinės, miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei UAB „Grinda“ vadovai ir Vilniuje veikiančių gyvūnų globos organizacijų – Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD), „Lesė“ ir „SOS gyvūnai“ – atstovai.

„Grindai“ teks patraukti rankas nuo gyvūnų

Pasak LGGD Vilniaus skyriaus pirmininkės Danutės Navickienės, meras paragino visiems kartu ieškoti civilizuotų būdų spręsti gyvūnų problemas mieste, o vėliau pareiškė, kad jeigu visuomeninės organizacijos nori ir pasižada geriau nei „Grinda“ prižiūrėti beglobius ir ieškoti jiems naujų namų, tai joms šias „Grindos“ funkcijas ir derėtų perleisti.

A.Zuoko nurodymu, savivaldybės Komunalinio ūkio departamento vadovams pavesta per mėnesį parengti veiksmų planą – surasti geriausius beglobiams gyvūnams sprendimus. Preliminariai sutarta, kad „Grindos“ funkcijas galėtų perimti LGGD Vilniaus skyrius.

Panašių pavyzdžių, kai gyvūnų globa patikima visuomeninėms organizacijoms, o ne kelininkų ar kitokių komunalininkų įmonėms, ir yra sėkmingai vykdoma, galima rasti ne viename Lietuvos mieste, tarkime, Panevėžyje ar Utenoje.

Bus pasirašyta nauja sutartis su „Vier Pfoten“

Panašių pavyzdžių, kai gyvūnų globa patikima visuomeninėms organizacijoms, o ne kelininkų ar kitokių komunalininkų įmonėms, ir yra sėkmingai vykdoma, galima rasti ne viename Lietuvos mieste.Miesto valdžios ir gyvūnų globėjų susitikime apsvarstyta ir balandžio mėnesį Austrijos fondo „Vier Pfoten“ vykdyto labdaringo gyvūnų gimstamumo kontrolės projekto tąsa. Dar praėjusių metų rudenį šis fondas pasisiūlė įgyvendinti nemokamai sterilizuoti ir vakcinuoti benamius gyvūnus. Ankstesnės kadencijos miesto savivaldybės politikai ir valdininkai ne vieną mėnesį priešinosi šiam projektui ir atidėliojo sutarties pasirašymą.

„Iš Vilniaus miesto savivaldybės buvo prašoma tik dviejų dalykų: nenaikinti pagal projektą sterilizuotų gyvūnų, kuriuos galima pažinti iš įkirptos ausies, ir padengti nedidelės veterinarijos gydytojų komandos apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas bei suteikti jiems darbui tinkamas patalpas“, – pasakojo susitikime dalyvavusi „Lesės“ savanorė Galina Krasovskaja.

Deja, pasak G.Krasovskajos, šių įsipareigojimų savivaldybė neprisiėmė. Austrijos fondo geri norai būtų žlugę, jei būtiniausių išlaidų iš savo kuklių išteklių nebūtų padengusios savanoriškosios gyvūnų globos organizacijos. Jų dėka projektas pavyko – buvo sterilizuoti ir vakcinuoti 447 gyvūnai: 352 katės ir 95 šunys.

„Atrodo, kad šį kartą viskas bus kitaip, – džiaugėsi „Lesės“ atstovė. – Meras sakė, kad yra susipažinęs su gyvūnų problemomis ir yra joms neabejingas. Išklausęs projekto pristatymo ir susipažinęs su preliminaria sutartimi jis pasakė, kad nemato kliūčių savivaldybei prisidėti prie šios svarbios iniciatyvos. Meras pažadėjo, kad artimiausiu metu bus išspręsti organizaciniai klausimai ir po savaitės sutartis bus pasirašyta. Iš tiesų pokalbis buvo be galo konkretus, produktyvus ir daug žadantis.“

Sterilizacija – efektyviausias būdas mažinti benamių gyvūnų populiaciją

Susitikime dalyvavusi Austrijos ambasadoriaus Lietuvoje žmona, gyvūnų globos aktyvistė Gudrun Koller, atstovaujanti tarptautiniam gyvūnų apsaugos fondui „Vier Pfoten“, pristatė projektą ir supažindino su preliminaria sutartimi dėl šios pagalbos teikimo.

Pasirašius sutartį jau rugpjūčio mėnesį į Vilnių turėtų atvykti keleto veterinarų grupė, kuri pratęs savo kolegų balandį pradėtą darbą. Pasak „Lesės“ atstovės, tai didelis laimėjimas Vilniui. Sterilizacija – visame civilizuotame pasaulyje pripažintas humaniškas ir efektyviausias būdas mažinti benamių gyvūnų populiaciją.

„Tikriausiai niekas nesuabejos, kad tai kur kas geriau nei masinis gyvūnų naikinimas – ką šiuo metu daro benamių gyvūnų sanitarinės tarnybos funkcijas atliekanti UAB „Grinda“. Kas žino, galbūt greitu laiku sostinė taps humaniško elgesio su gyvūnais pavyzdžiu kitiems Lietuvos miestams“, – vylėsi „Lesės“ savanorė G.Krasovskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius