Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius turės zoologijos sodą su beždžionėlėmis, lemūrais, pitonais, vėžliais

Vilnius turės zoologijos sodą „ZOOPARK“. Ketvirtadienį duris atversiančiame sode lankytojų lauks apie 60 skirtingų gyvūnų rūšių. Čia bus ir įvairiaspalvių loriketų, ir simpatiškųjų marmozečių, ir mielų lemūrų. Šio sodo steigėjai tikina, kad visi gyvūnai įsigyti legaliai, visi gimę nelaisvėje, o sąlygas Vilniuje žadama suteikti tokias, kad jie jaustųsi čia patogiai. Tačiau ne visi tuo tiki.
Auksagalvės liūtbeždžionės
Auksagalvės liūtbeždžionės / ZOOPARK nuotr.

Pasaulyje ir Lietuvoje apie zoologijos sodus galima išgirsti įvairių nuomonių. Tarkim, kad gyvūnai turi gyventi laisvėje, nes narvuose jie tik kankinasi. Vis dėlto Vilniuje pasiryžta atidaryti zoologijos sodą. Iki šiol didelis zoologijos sodas buvo Kaune, Lietuvoje galima rasti jų ir daugiau – didesnių ar mažesnių jų yra apie 10.

Privatus projektas

Kaip atidarymo išvakarėse 15min pasakojo naujojo zoologijos sodo steigėjo VŠĮ ZOOPARK.LT atstovė Ana Šmidt, Vilnius niekada neturėjo savo zoologijos sodo, todėl buvo sugalvota pastatyti jį būtent čia.

VIDEO: Vilniaus zoologijos sodas

„Tai privatus projektas, nepriklausantis nuo valstybės finansavimo. „Ogmios miestas“ pasirinktas dėl gero pasiekiamumo ir turiningo šeimos laisvalaikio koncepcijos. Ir dėl to, kad būtent čia buvo vienintelės tinkamos patalpos įrengimui“, – sakė A.Šmidt.

Jos teigimu, pagal pasaulio zoologijos sodų kūrėjų viziją, vis daugiau zoologijos sodų kelsis į miestų centrus dėl globalinės urbanizacijos.

„Mūsų pasirinktos gyvūnų rūšys ne be reikalo dažnai sutinkamos ir kituose zoologijos soduose. Kadangi vienas iš pagrindinių zoosodų tikslų yra edukacija ir žmonių supažindinimas su gamta, edukacijų metu vaikai lengviau įsimins informaciją matydami pozityvius gyvūnų atvaizdus.

Šalia aptvarų bus iškabintos lentelės su aprašymais apie gyvūnus, o gyvūnų prižiūrėtojai labai maloniai pasidalins savo žiniomis apie gyvūnus, nes beveik visi yra baigę arba tebestudijuojantys gamtos mokslus. Yra du atskiri kambariai, talpinantys po klasę, kuriuose vyks edukacinės pamokos su mikroskopais, gyvačių išnaromis, plunksnomis ir t.t.“, – pasakojo zoologijos sodo atstovė.

ZOOPARK nuotr./Nykštukinės marmozetės
ZOOPARK nuotr./Nykštukinės marmozetės

Visa informacija apie edukacines programas jau greitai turėtų būti paskelbta zoologijos sodo interneto svetainėje zoopark.lt.

Iš Čekijos, Latvijos, Vokietijos

Paklausta, iš kur į Vilnių atkeliavo gyvūnai, A.Šmidt vardijo: „Katiniai lemūrai atkeliavo iš Čekijos. Paprastųjų marmozečių šeima – iš Rygos zoologijos sodo, liūtbeždžionės ir nykštukinės marmozetės – iš Vokietijos. Jau dabar žmonės nerimauja socialiniuose tinkluose, ar visi gyvūnai įsigyti legaliai, ar jie atkeliavo su visa reikiama dokumentacija, skiepais.

Norime pabrėžti, kad visi gyvūnai, kurie apsigyvena ZOOPARKE, yra gimę nelaisvėje ir įsigyti legaliai. Nėra nė vieno individo iš gyvosios gamtos. Dėl kiekvieno gyvūno ZOOPARK yra atsakingas Aplinkos ministerijai.“

Visi gyvūnai, kurie apsigyvena ZOOPARKE, yra gimę nelaisvėje ir įsigyti legaliai.

Zoologijos sodo atstovė pasakojo, jog pastate „Ogmios mieste“ įrengta moderni rekuperacinė sistema, kad oras būtų valomas, šildomas ir šaldomas pagal poreikius.

„Atskira 500 kv. m patalpa yra paversta tikromis džiunglėmis, kuriose pasodinti trijų rūšių bambukai, atkeliavę iš Ispanijos, Italijos ir Olandijos, kiti atogrąžų klimato augalai. Statybininkams, inžinieriams, architektams ir dekoratoriams buvo tikras iššūkis paversti patalpą atogrąžomis su nuolat palaikoma drėgme.

ZOOPARK nuotr./Daugiaspalvė loriketa
ZOOPARK nuotr./Daugiaspalvė loriketa

Mūsų dekoratoriai Marius Kiaunė ir Žydrė Lataitienė su komanda parinko augalus, kurie galėtų išgyventi patalpose ir būtų tinkami gyvūnams. Dekoratoriai pasistengė įrengti džiunglių, apleisto Madagaskaro uosto, dykumos ir kitas zonas taip, kad jos maksimaliai primintų natūralią gyvūnų gyvenimo erdvę“, – sakė A.Šmidt.

Čia bus ir šiuolaikiškas triušių miestelis, 7 tūkst. litrų akvariumas, 8 metrų aukščio medis. A.Šmidt teigimu, visi gyvūnai yra vienodai įdomūs ir nuostabūs, Lietuvoje gal tik rečiau galima pamatyti nykštukines marmozetes, spalvotąsias papūgas loriketės, didžiausius Lietuvoje vėžlius ir katinius lemūrus.

Lyginti su Kaunu neketina

Lyginti Vilniaus zoologijos sodo su Kauno naujojo steigėjai nelinkę, esą sostinėje apsigyvens tik smulkūs žinduoliai, nariuotakojai, kelios rūšys paukščių ir žuvų. Be to, Kauno zoologijos sodas gyvuoja jau 80 metų ir laukia rekonstrukcijos, o Vilniuje ZOOPARK ką tik įsikūrė.

„Mūsų visuomenėje labai trūksta komunikacijos apie zoologijos sodų realią veiklą ir keliamus tikslus, nykstančių gyvūnų rūšių problematiką, ekologiją ir vaistų ir kosmetikos pramonės įtaką gyvūnų pasauliui. Europoje yra renovuoti arba įsteigti šiuolaikiški ir puikiai organizuoti zoologijos sodai, kuriuose vyksta edukacijos, vykdoma mokslinė veikla ir kt. Gyvūno gyvenimo džiaugsmas priklauso nuo gyvūnų prižiūrėtojų, kurie atsakingi ne tik už gerovę, maitinimo valandų laikymąsi ir švaros palaikymą, bet ir už užimtumą ir treniravimą“, – kalbėjo A.Šmidt.

ZOOPARK nuotr./Žaliasis medžių pitonas
ZOOPARK nuotr./Žaliasis medžių pitonas

Naujasis Vilniaus zoologijos sodas duris lankytojams atidaro priešpaskutinę vasaros dieną, rugpjūčio 30-ąją.

Bus ir protestas

Zoologijos sodo atidarymas Vilniuje ne visiems atrodo šventė. 15min pasiekė Lauryno Stasiukyno išplatintas pranešimas, kad atidarymo metu šalia zoologijos sodo vyks ir protestas – žadama 16 val. organizuoti „viešą pareiškimą prieš tokių zoologijos sodų atidarymą“.

„Verslininkai kuria vaikų žaidimų aikštelę – zoologijos sodą, o žaislais taps laukiniai gyvūnai. Nenumaldomai artėja rugsėjo 1-oji – Mokslo ir žinių diena, tačiau gražia rugsėjo pradžia džiaugsis ne visi. Laukiniams gyvūnams: kapibaroms, surikatoms, katiniams lemūrams, raudonrankei ir perukinei tamarinoms bei daugeliui kitų – tai kalėjimo iki gyvos galvos pradžia“, – sakoma pranešime.

Protesto organizatorių teigimu, jie sunerimę dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų uždaroje patalpoje, be to, jų teigimu, prašymas patvirtinti šio zoologijos sodo atidarymą buvo atmestas du kartus, nes jis esą neatitiko zoologijos sodams keliamų reikalavimų. Trečiąjį kartą prašymas atidaryti kontaktinį zoologijos sodą „Ogmios mieste“ buvo patvirtintas tenkinant minimalius zoologijos sodams keliamus reikalavimus.

Zoologijos sodo įkūrėjai neslepia, kad leidimą gauti buvę sunku – dokumentus papildyti teko ne vieną kartą. Tačiau šiuo metu, jų teigimu, gyvūnams sudarytos tikrai geros sąlygos.

Aplinkos apsaugos agentūra, daugiau nei po dvejus metus trukusių procedūrų, šią vasarą išdavė leidimą viešajai įstaigai „Zooparkas“ vykdyti zoologijos sodo veiklą, BNS patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros Leidimų skyriaus vedėjas Darius Mikelaitis.

„Jiems suteikta teisė tos veiklos vykdymui. Prašymo nagrinėjimas užtruko apie porą metų. Tiesiog pareiškėjas tuo metu netenkino keliamų reikalavimų, šiuo metu buvo išpildytos visos sąlygos, kurios numatytos teisės aktų reikalavimuose, priešingu atveju leidimas nebūtų išduotas. Veiklos vykdymo metu yra kontrolės mechanizmas, bus žiūrima, kaip ji vykdoma“, – sakė D. Mikelaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius