Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė sprendžia dėl ekstremalios situacijos paskelbimo šešiuose šalies rajonuose

Trečiadienį vidaus reikalų ministras ir Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos (VESK) pirmininkas Dailis Alfonsas Barakauskas Vyriausybės posėdyje pateikė siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų ir Druskininkų savivaldybėse bei priemonių planą, susijusį su afrikinio kiaulių maro prevencija.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ESK siūlo Vyriausybei ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu skirti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorių Joną Milių.

Komisija taip pat siūlo skubių priemonių planą, kurių būtina imtis siekiant užkirsti kelią viruso plitimui. Pagal šį planą Aplinkos ministerija būtų įpareigota uždrausti įrengti laukinių gyvūnų masinimo vietasapie 10 km nuo sienos su Baltarusija, patvirtinti tikslines medžiotojų grupes, leisti joms naudoti papildomus įrankius ir priemones.

Siūloma pratęsti 2013 m. buferinėje zonoje vykdytą nuostolių kompensavimo programą, išmokant kiaulių laikytojams kompensacijas už laikomų kiaulių ankstyvą paskerdimą grėsmės zonoje.

VMVT nurodymų mažinti šernų populiaciją nevykdantiems medžiotojams siūloma laikinai apriboti teisę į grėsmės zonoje esančių medžioklės plotų naudojimą, juose leidžiant medžioti tik tikslinėms medžiotojų grupėms, taip pat nuspręsta leisti joms ekstremalių situacijų atvejais medžioti šernus nemedžiojamose vietovėse.

Taip pat siūloma įsigyti ir užkrėstuose medžioklės plotuose įrengti gaudykles šernams, tikslinėms medžiotojų grupėms laikinai išnuomoti mobilius vagonėlius buitiniams poreikiams. Aplinkos, Ūkio ir Žemės ūkio ministerijos, bendradarbiaujant su VMVT, įpareigotos Finansų ministerijai pateikti sąmatas už įsigyjamas gaudykles, taip pat už mobilią užkrėstų šernų deginimo įrangą, pašarus šernų masinimui į gaudykles bei medžiotojų premijas už sumedžiotus šernus. Grėsmės zonose esančios rajonų savivaldybės ir Aplinkos ministerija, bendradarbiaudamos su VMVT, skubos tvarka turės suderinti ir patvirtinti galimas naikinimo (deginimo) ir transporto priemonių dezinfekavimo vietas.

Šernams – blogos žinios

Šalies teritorijoje, nepatenkančioje į grėsmės zoną, šernų populiacija būtų mažinama nurodant medžioklės plotų naudotojams privalomą sumedžiotinų šernų skaičių. Aplinkos ministerija įpareigota parengti skubų šernų populiacijos mažinimo planą, siekiant sumažinti šernų populiaciją Lietuvoje iki 10 proc. nuo jų dabartinio skaičiaus. VESK siūlo pratęsti 2013 m. buferinėje zonoje vykdytą nuostolių kompensavimo programą, išmokant kiaulių laikytojams kompensacijas už laikomų kiaulių likvidavimą (ankstyvą paskerdimą) grėsmės zonoje.

VMVT taip pat nurodyta pakartotinai kreiptis į Europos Komisiją dėl finansavimo galimybių žvėrių migraciją stabdančio fizinio barjero įrengimui prie sienos su Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius