Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žeimių medžiotojų klubo vadovas apkaltintas neteisėtos medžioklės organizavimu

Birželio 2 dieną, vykdydami reidą Jonavos rajone, aplinkosaugininkai sustabdė penkis, jų nuomone, į neteisėtą medžioklę susiruošusius medžiotojus. Tarp jų buvo ir Žeimių medžiotojų klubo vadovas Saulius Danilevičius. Įvyko sustumdymas, po kurio aptikti netvarkingi dokumentai. Medžioklės vadovas ginasi, jog tuo metu dar vyko registracija. Jis apkaltino aplinkosaugininkus šiurkštumu.
Medžiotojas
Medžiotojas/ Asociatyvi nuotr. / 123RF nuotr.

„Birželio 2 dieną Jonavos rajone tikrinome medžioklės plotus, tiesiog vykdėme reidą, kai pamatėme nuo medžiotojų buveinės Žeimių kaime pajudančius kelis visureigius. Buvo sustabdyti ir patikrinti penki medžiotojai. Aptikta pažeidimų. Manome, jog buvo ruošiamasi neteisėtai medžioklei“, – 15min informavo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos vyresnysis specialistas Darius Jurevičius.

Pasak jo, rastas negaliojantis pagrindinis medžioklės dokumentas – medžioklės lapas. Jis nebuvo pažymėtas medžiotojų klubo antspaudu. 15min šaltinių teigimu, patikrinimo metu tarp S.Danilevičiaus ir aplinkosaugininko įvyko susistumdymas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žeimiai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žeimiai

„Kai buvo paprašyta vadovo paduoti reikiamą dokumentą, šis bandė ant galinės automobilio sėdynės gulėjusį medžioklės lapą pažymėti klubo antspaudu. Stovėjau šalia ir jam to padaryti, tai yra, pašalinti pažeidimą, neleidau. Pažeidėjas buvo nustumtas į šalį ir iš jo atimtas medžioklės lapas. Toks ir apsistumdymas“, – patikino D.Jurevičius.

Medžioklės lapus, kuriuos patys sau išduoda medžiotojai – atsispausdina klube, anot jo, privaloma saugoti trejus metus. Aplinkosaugininkai bet kada juos gali patikrinti.

„Tikrinimų metu ir išlenda pažeidimai – sisteminės klaidos. Kodėl šiuo atveju medžioklės vadovas neuždėjo antspaudo, nors jis buvo šalia? Galėjo būti ir žmogiška klaida“, – pripažino aplinkosaugininkas, pabrėžęs, jog šiuo metu medžiojami šernai ir stirninai.

Gresia draudimas medžioti

Medžioklės vadovui S.Danilevičiui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Liepos 5 d. Jonavos rajono apylinkės teisme įvyks administracinės bylos nagrinėjimas. Jam gresia bauda nuo 600 iki 1 450 eurų bei teisės medžioti atėmimas nuo vienerių iki penkerių metų.

Dėl ginklo kortelės neturėjimo nubaustas ir dar vienas kartu buvęs medžiotojas.

Pažeidimų, susijusių su Žeimių medžiotojų būreliu, aplinkosaugininkai buvo nustatę ir anksčiau. Tikrinant šio medžiotojų klubo dokumentaciją, nustatyta, jog vadovai netinkamai pildė medžioklės lapus. Administracine tvarka (skirta simbolinė bauda) tuomet baustas ir nuo 1956 metų gyvuojančio medžiotojų būrelio vadovas S.Danilevičius. Ši nuobauda yra išnykusi.

„Kai padirbi aplinkosaugininku keletą metų, niekas nebestebina. Lietuvoje medžioklės kultūra yra labai žema. Medžioklės klubo pirmininkas turėtų rodyti pavyzdį, o šio bendravimo tonas, kurį jis demonstravo tą vakarą, tikrai netinkamas tokioms pareigoms“, – paklaustas, ar dažnai medžiotojų klubo vadovai pričiumpami brakonieriaujantys, atsakė D.Jurevičius.

Medžioklė nebuvo prasidėjusi?

15min pakalbintas Žeimių medžiotojų būrelio vadovas incidentą pavadino labai įtartinu ir keistu įvykiu. Vyras tikino ne kartą buvęs aplinkosaugininkų dėmesio centre, tačiau nė vienas patikrinimas nebuvo toks, koks buvo šis, įvykęs Žeimių miestelio ribose.

„Ruošiesi poilsio praleidimui, ūkininkų pasėlių apsaugojimui, viską derini ir nutinka tai. Medžioklė net nebuvo prasidėjusi. Vyko dalyvių registracija. Važiavome į susitikimo vietą, nebuvome net iš gyvenvietės išvykę, kai kelią užblokavo du aplinkosaugininkai. Turėtų būti kažkokios taisyklės, kaip jie gali elgtis, o kaip ne.

Man visai tai atrodė kaip užsakyta, lyg kažkas būtų nepagrįstą skundą pateikęs. Išlipę iš mašinų aplinkosaugininkai pareiškė, jog daugiausiai brakonierių – tarp medžiotojų būrelių narių. Ėmė mus kaltinti, puolė mašinoje ieškoti brakonieriavimo įrankių, išplėšė iš rankų ginklą, vėliau – medžioklės lapą. Tiek jį, tiek antspaudą turėjau šalia. Dar niekas nebuvo spėta užpildyti, nes medžioklė nebuvo prasidėjusi, – teigė apie 40 narių vienijančio būrelio vadovas S.Danilevičius. – Brakonieriumi tapau „lygioje vietoje“. Esu padorus pilietis, moku mokesčius. Dirbu apsaugininku. Visur jiems tie brakonieriai jau vaidenasi. Su aplinkosaugininkais tikrai nenorime pyktis“.

Paklaustas, už ką yra baustas anksčiau, S.Danilevičius patikino, jog tam tikrų problemų dėl dokumentacijos turėta po to, kai pasikeitė medžiotojams aktualūs teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius