Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemiškas gyvūnų globėjų rūpestis – laukiniai paukščiai

Iškritus pirmosioms snaigėms Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA) darbuotojai pluša pilnu pajėgumu. Šiais metais jiems jau teko vaduoti lede prišalusią gulbę bei pasirūpinti Lietuvoje žiemoti likusiais gandrais.
GGA atstovai teigė, kad likusius žiemoti gandrus gyventojai gali lesinti, nes kitaip paukščiai neišgyvens.
GGA atstovai teigė, kad likusius žiemoti gandrus gyventojai gali lesinti, nes kitaip paukščiai neišgyvens. / E.Ovčarenko/dienraščio „15minučių“ nuotr.

„Šiuo metų laiku kyla labai daug problemų su laukiniais paukščiais. Pranešimų iš gyventojų gauname nuolatos, todėl skambučiai peradresuojami vyriausiam specialistui, kuris atsakingas už sparnuočius. Tradiciškai dominuoja į bėdą patekusios gulbės ir gandrai“, – pirmadienį „15min“ pasakojo GGA prezidentas Vytautas Gustaitis.

 Anot pašnekovo, tiek Kauno apylinkėse, tiek visoje Lietuvoje, likę nemažai žiemoti pasilikusių gandrų, kurie nežinia kodėl, nepasitraukė į šiltuosius kraštus. „Liko žiemoti daug gandrų, o kai juos bandome sugauti jie pakyla ir nuskrenda. Todėl raginame žmones nepanikuoti, o tiesiog tuos paukščius stebėti. Jei jie pradeda prisileisti žmones, tuomet juos reikia sugauti, bandyti uždaryti ir skambinti mums. Tada tarsimės dėl jų transportavimo“, – patarė V.Gustaitis.

GGA vyriausia specialistė Lolita Grėblikienė piktinosi, kad žmonės, šiltuoju metų periodu lesindami gandrus, daro jiems meškos paslaugą. „Gandrams čia per šalta, jie jau seniai turėjo būti išskridę, todėl dabar šaltuoju metų laiku juos reikia maitinti, nes patys maisto nesusiras ir neišgyvens. Labai blogai, kad žmonės juos maitina tada, kada nereikia – šiltuoju metų laiku. Tada gandrai padaromi savotiškomis vištomis“, – piktinosi L.Grėblikienė.

Labai blogai, kad žmonės gandrus maitina tada, kada nereikia – šiltuoju metų laiku. Tada gandrai padaromi savotiškomis vištomis, – piktinosi Lolita Grėblikienė.Anot specialistės, šiuo metu specialiuose aptvaruose laikomi ne tik gandrai, bet ir gulbės. Tiesa, ne visi laukiniai paukščiai priima GGA pagalbą. Pakaunėje esančiame tvenkinyje į žvejų „spąstus“ įsipainiojusi gulbė gelbėtojų neprisileidžia. „Ši gulbė gelbėjama jau ne pirmą kartą. Vakar net su narais ją bandėme gelbėti, vienas jų net 6 kartus į vandenį lipo, bet niekaip nepavyko jos pagauti. Gulbei į koją yra įsmigęs žvejybinis kabliukas, o valas apsisukęs aplink koją ir dalį sparno. Negana to, ji buvo įšalusi į ledą“, – apie sekmadienį vykusią nesėkmingą gulbės gelbėjimo operaciją pasakojo L.Grėblikienė.

Specialistė teigė, kad iš ledo gniaužtų paukštį išlaisvinti pavyko, tačiau nuimti valo – ne: tvenkinys didelis, paukštis vis pasprukdavo. GGA darbuotojai toliau suka galvas, kaip pagelbėti į nelaimę papuolusiam paukščiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius