Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemoti išskrido ne visi gandrai

Pastaruoju metu aplinkosaugininkai nuolat sulaukia neišskridusių baltųjų gandrų likimu susirūpinusių žmonių skambučių. Nors šiuos paukščius paprastai išlydime rugpjūčio 24-ąją, per šv. Baltramiejų, šiemet jie gana anksti pakėlė sparnus skrydžiui į žiemavietes.
Gandrai
Gandrai / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Nemažai nespėjusių sukurti porų ir dar nesubrendusių gandrų išskrido rugpjūčio pradžioje, kiti iškeliavo vos sutvirtėjus jauniklių sparnams. Dabar galima pamatyti tik pavienius paukščius, retkarčiais – didesnius pulkus, skrendančius per Lietuvą žiemoti iš šiaurėje ir rytuose esančių perėjimo vietų.

Apie ligotus, neskraidančius paukščius ir visus sužeistus gyvūnus, kuriems būtina globa ir gydymas, reikia pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai.

Pasak gamtininko Selemono Paltanavičiaus, kol kas nėra jokio pagrindo nerimauti. Visų pirma paukščiai dar turi laiko išskristi, antra – gamtoje jie randa pakankamai lesalo. Todėl nereikėtų skambinti pavojaus varpais pamačius ant elektros stulpo ar stogo tupintį gandrą ir raginti jį skubiai gelbėti.

Kas kita – sužeisti, neišsivystę jaunikliai, kurie negali skristi. Jiems būtina padėti.

Tokiais paukščiais laikinai, kol juos perims Gyvūnų globėjų asociacijos darbuotojai, turėtų pasirūpinti sodybos, kurioje yra gandralizdis, šeimininkai. Apie ligotus, neskraidančius paukščius ir visus sužeistus gyvūnus, kuriems būtina globa ir gydymas, reikia pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai, teikiančiai tokias paslaugas Aplinkos ministerijos užsakymu, tel. 8686 44828.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius