-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zoologijos sode šiukšlės virsta žaislais

Lietuvos zoologijos sodas kviečia dalyvauti neeilinėje akcijoje – gyventojų prašoma nereikalingus ar nebenaudojamus daiktus paaukoti zoologijos sodo gyvūnams.
Zoologijos sodas prašo lankytojų paaukoti jiems nebereikalingų daiktų
Zoologijos sodas prašo lankytojų paaukoti jiems nebereikalingų daiktų / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.
Temos: 1 Zoologijos sodas

Zoologijos sodo darbuotojai prašo gyventojų atnešti įvairių rakandų, darbui skirtų įrankių, tuščių dėžių, statinių ir kitokių atliekamų daiktų. Tai, pasak zoologijos sodo atstovų, yra ne šiukšlės, o zoologijos sodo gyvūnų priežiūrai būtini daiktai.

Lietuvos zoologijos sodo rinkodaros specialistė Miglė Daugnoraitė teigia, kad užsienyje ši praktika yra vykdoma jau nuo seno – „pažengusiose valstybėse, požiūris į ekologiją gerokai pakitęs, ten niekas nenueina veltui. Senų daiktų prikėlimas naujam gyvenimui yra įprasta ir dažnai taikoma praktika zoologijos soduose. Savo zoologijos sode gyvūnų turime labai daug, jiems svarbu kasdien užtikrinti ne tik fiziologinę, bet ir emocinę gerovę, kurią vykdome ruošdami šėryklas, gyvūnų žaislus ir užimtumo priemones. Todėl prašome savo lankytojų, kad atlikdami pavasarines talkas jie peržiūrėtų savo sandėliukus – turbūt kiekvienas juose rastų nereikalingų daiktų, įrankių ir kitokių priemonių, kurias mes galėtumėme panaudoti savo gyvūnų užimtumui. Tai jokiu būdu nėra šiukšlės. Juk kas vienam yra jau netinkama, kitam gali būti labai naudinga“, – apie naujai taikomą praktiką zoologijos sode pasakojo M.Daugnoraitė.

Pastebima, kad užsienio zoologijos sodai, pavyzdžiui, Amerikoje įsikūręs zoologijos sodas „Virginia zoo“ ir kaimynystėje esantis latvių zoologijos sodas „Rigas Zodarzs“, tokias akcijas rengia nuolat, nes tai pigus ir paprastas būdas padėti gyvūnams ir kartu išlikti draugiškiems aplinkai.

Senų daiktų panaudojimas gyvūnų voljeruose yra vienas iš būdų, kaip nereikalingus daiktus atnešę gyventojai ne tik prisideda prie gyvūnų gerovės, bet ir padeda saugoti gyvąją gamtą, prisideda prie nykstančių rūšių išsaugojimo.

Kasdien naudojami daiktai – plastikiniai ir stikliniai buteliai, stiklainiai, popieriniai laikraščiai, įvairios medžiagos, pliušiniai žaislai, vamzdžiai, žarnos ir daugelis kitų daiktų – gali būti panaudojami siekiant užimti gyvūnus ir užtikrinti jų gerovę.

Plastikiniai ir stikliniai buteliai, stiklainiai, popieriniai laikraščiai, įvairios medžiagos, pliušiniai žaislai, vamzdžiai, žarnos ir daugelis kitų daiktų gali būti panaudojami siekiant užimti gyvūnus ir užtikrinti jų gerovę.

Kaip teigia zoologijos sodo specialistai, toks gyvūnų užimtumas zoologijos sodo augintinius ne tik pralinksmina, bet ir padeda išlaikyti jų gerą sveikatą. Zoologijos sodo vyriausiasis biologas ir veterinarijos gydytojas Benas A.Noreikis laikosi nuomonės, kad gyvūnų užimtumas yra prioritetinė veikla zoologijos soduose.

Šis principas taikomas siekiant padidinti nelaisvėje laikomų gyvūnų gerovės kokybę, jiems suteikiant įvairius aplinkos dirgiklius, kurie yra būtini norint užtikrinti optimalią psichologinę ir fiziologinę gyvūnų sveikatą.

B.A.Noreikio teigimu, būdai užimti gyvūnus yra įvairūs: galima duoti jiems įvairių daiktų, kurie galėtų būti apčiuopiami letenomis, kojomis, ragais, burna, snapu. Tai skatina gyvūną tyrinėti objektą ar net su juo žaisti, suteikia galimybę gyvūnui bendrauti su kitais gyvūnais. Pasak veterinarijos gydytojo, be taikomo užimtumo stimuliacijos gyvūnai gali net susirgti.

„Jei aplinka nelaisvėje gyvūnui nesuteikia šių specifinių poreikių, gali pablogėti jo fizinė ir protinė sveikata, išsivystyti nenormalus elgesys, ligos ir net ankstyva mirtis. Užimtumas yra būtinas visiems nelaisvėje laikomiems gyvūnams, nesvarbu, ar jie yra zoologijos sode, ar laikomi namuose, kaip visiems įprasti gyvūnai – šuo ar katė“, – mintimis dalijosi Benas.

Lietuvos zoologijos sodo edukologė Erika Bašinskaitė kalbėjo apie tokios gyvūno elgsenos stebėjimo naudą lankytojui. „Zoologijos sodui svarbu įvairiais būdais skatinti gamtosaugines idėjas, nes kuo daugiau žmonės sužinos apie gyvūnų rūšis, mitybą, buveines, gamtoje gresiančius pavojus, tuo labiau augs žmonių sąmoningumas, kuris labai svarbus norint išsaugoti nykstančias rūšis visame pasaulyje, o jei, be viso to, atvykusieji pamato gyvūno užimtumo vieną ar kitą aspektą, tada kelionė po sodo teritoriją tampa įsimintinesnė, o mažiesiems palieka neišdildomą įspūdį ir daug emocijų.“ Tokie užsiėmimai ne tik puiki pramoga lankytojams, bet ir naudingas laiko praleidimas. Lietuvos zoologijos sodo gyvūnams zoologijos sode nuolat vyksta užimtumo programos, kurias stebėti gali kiekvienas atvykęs į ekskursiją zoologijos sode.

Kiekvienas norintis prisidėti prie zoologijos sodo organizuojamos akcijos jau nuo šio pavasario pradžios prie zoologijos sodo kasų gali rasti specialiai šiems daiktams skirtas dėžes. Dėžėse palikti daiktai bus skiriami gyvūnų užimtumo darbams ir padės užtikrinti gyvūnų gerovę. Zoologijos sodo specialistai kviečia visus neabejingus gyventojus peržiūrėti savo rūsius, sandėlius ir atnešti jau nebereikalingų daiktų. Zoologijos sodas laukia įvairių daiktų – skirtingų virvių, karabinų, senų telefono aparatų, kompiuterinių diskų, sekatorių, keramikinių vazonų, dirbtinių ar natūralių augalų, vinių, replių, kibirų. Tai tėra maža dalis to, ko yra prašoma iš gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius