Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artinantis priešui, paukščiai užčiaupia savo jauniklius

Artinantis plėšrūnui, paukščiai įprastai skleidžia garsus, siekdami įspėti kitus apie kylantį pavojų, tačiau sparnuočių keliamas triukšmas grobuoniui gali padėti lengviau surasti savo auką. Naujas tyrimas įrodė, kad artinantis pavojui paukščiai savo jauniklius nutildo.
Lakštingalos jauniklis lizde
Lakštingalos jauniklis lizde / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Gyvūnai

Nacionalinio Australijos universiteto mokslininkai Tonya Haff ir Robert Magrath tyrinėjo Australijoje gyvenančius paukščius, siekdami išsiaiškinti, kaip pasikeičia jų elgesys su jaunikliais artinantis plėšrūnui, rašo ScienceNews.org.

Paukščių jaunikliai, reikalaudami maisto, skleidžia verksmingą garsą, kuris plėšrūnus gali atvilioti tiesiai pas juos. Tačiau mažųjų paukštukų tėvai gali juos greitai nutildyti, siekdami išvengti besiartinančio pavojaus.

Mokslininkai siekė išsiaiškinti, kaip paukščiai elgiasi išgirdę jauniklių skleidžiamo cypsėjimo garso įrašus, pajutus besiartinantį plėšrūną. Pastebėta, kad paukščiai, girdėdami plėšrūną, dažniau skleisdavo jauniklius raminantį signalą.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad paukščiai tėvai gali apdoroti informaciją apie aplinką lizdelyje ir besiartinantį pavojų, taip apsaugodami pažeidžiamus jauniklius“, – rašo T. Haff ir R. Magrathas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius