Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje nuo vapsvos įgėlimo nugaišo seniausias pasaulio voras

Seniausias žinomas voras pasaulyje, kuris daug metų Australijoje buvo stebimas per ilgalaikį populiacijų tyrimą, nugaišo įgėlus vapsvai, pirmadienį paskelbė mokslininkai.
Gaius villosus matriarchė
Gaius villosus matriarchė / „Twitter“ nuotr.

Šiai voro patelei buvo net 43 metai. Prie plačios vorų spąstininkų (angl. trapdoor spiders) grupės priskiriamos rūšies Gaius villosus matriarchė gerokai pergyveno ankstesnį rekordininką – 28 metų paukštėdą iš Meksikos, sakoma tyrimo išvadose, paskelbtose žurnale „Pacific Conservation Biology“.

16-uoju numeriu vadintas gyvis padėjo mokslininkams gauti svarbios informacijos apie šių visoje Australijoje, taip pat ir žmonių soduose, gyvenančių vorų elgesį.

„Kiek žinome, tai seniausias kada nors užregistruotas voras... Reikšmingas šios patelės gyvenimas sudarė mums sąlygas nuodugniau patyrinėti šių vorų spąstininkų elgesį bei populiacijų dinamiką“, – sakė pagrindinė autorė Leanda Mason iš Curtino universiteto.

Vorų spąstininkų Vakarų Australijoje tyrimų projektą 1974 metais pradėjo Barbara York Main (Barbara Jork Mein). Projekto metu buvo rastas ir stebimas 16-asis numeris.

„Pagal detalius Barbaros tyrimus galėjome nustatyti, kad šių ... vorų ilgaamžiškumą nulemia jų gyvenimo ypatybės, įskaitant tai, kaip jie gyvena (žmonių) netvarkomuose vietos krūmynuose, jų sėslumą ir lėtą metabolizmą“, – sakė L.Mason.

16-asis numeris buvo stebimas laisvėje. Vorų spąstininkų patelės tame pačiame urvelyje ir aplink jį laikosi praktiškai visą savo gyvenimą, tad mokslininkai pažymėjo jos urvelį ir nuolat grįždavo jo patikrinti.

Tyrimas taip pat padėjo geriau suprasti, kaip šią rūšį gali paveikti būsima klimato kaita ir miškų kirtimas.

Vorai spąstininkai tradiciškai gyvena nuo penkerių iki 20 metų. Nors patelės gyvena sėsliai, patinai subrendę iškeliauja ieškoti poros.

Šie vorai nekelia didelio pavojaus žmonėms, bet jų įkandimai gali būti skausmingi ir sukelti patinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius