Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai mano, kad bites žudo rapsų pasėliai

Britų mokslininkai įvardijo, jų nuomone, pagrindinę priežastį, dėl kurios šioje šalyje nyksta laukinių bičių populiacijos. Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „Nature Communications“.
Bitė
Bitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mokslininkų teigimu, bites žudo neonikotinoidai – insekticidai, kuriais apdorojamos rapsų sėklos prieš jų sėją. Šių preparatų naudojimas bičių populiacijas sumažino apie tris kartus.

Tokią išvadą mokslininkai padarė po 1994–2011 metais vykdytų 62 rūšių laukinių bičių stebėjimų. Būtent šiuo periodu prasidėjo didelio masto komercinis neonikotinoidų naudojimas šalies laukuose.

Be insekticidų, mokslininkų manymu, bičių nykimą skatina patogenai, globalinis atšilimas ir tai, kad nyksta natūrali bičių gyvenamoji aplinka.

Anksčiau dėl bičių šeimų žūčių Jungtinėse Valstijose buvo kaltinami vabzdžiai iš Europos. JAV mokslininkai teigė, kad dėl pasaulinės prekybos bitėmis po planetą išplito ir parazitinės varoatozės erkės. Erkės prikimba prie suaugusių bičių ar jų lervų ir siurbia hemolimfą. Tokia šeima nusilpsta ir negydoma paprastai visada žūva – dažniausiai žiemą arba ankstyvą pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius