-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dauguma papūgų – kairiakojės, nustatė mokslininkai

Papūgos, kaip ir žmonės, dažniau naudojasi kurios nors vienos pusės galūnėmis, tačiau dauguma šių sparnuočių yra kairiarankiai arba, tiksliau sakant, kairiakojai.
Papūgos
Papūgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjai nustatė, kad kai kurių rūšių papūgos gyvenimo pradžioje vienodai gerai naudojasi dešine ir kaire kojomis, tačiau ilgainiui pradeda teikti pirmenybę kuriai nors vienai iš jų.

Australijos mokslininkai išsiaiškino, kad beveik visos jų tirtos papūgos labiau linkusios naudotis kaire koja ir akimi, o ne dešine.

„Iš esmės pastebimas labai glaudus ryšys tarp akies, kuria jos apžiūrinėja daiktus, ir letenėlės, kuria juos sugriebia. Tai labai būdinga visoms rūšims, išskyrus porą (išimčių), – sakė šiam tyrimui vadovavęs Sidnėjuje esančio Macquarie universiteto vyresnysis lektorius Calumas Brownas. – Kai kurių rūšių papūgoms būdingas griežtas dešiniarankiškumas arba kairiarankiškumas – iš esmės beveik be jokios variacijos.“

Straipsnyje, kuris buvo paskelbtas mokslo žurnale „Biological Letters“, nurodoma, kad C.Brownas ir jo kolegos ištyrė apie 320 papūgų, priklausančių 16-ai Australijoje paplitusių rūšių, siekdami nustatyti, kuria akimi paukščiai dažniau apžiūri potencialų lesalą.

Galiausiai jie išsiaiškino, kad apie 47 proc. papūgų labiau linkusios naudotis kaire koja ir akimi, 33 proc. – dešine, o likusios vienodai naudodavosi abiejų pusių galūnėmis ir akimis.

Žmonių dešiniarankiškumą arba kairiarankiškumą lemia tai, kad kuris nors iš smegenų pusrutulių yra labiau išlavėjęs – šis reiškinys vadinamas lateralizacija. Tačiau panašu, kad papūgų gebėjimas naudotis galūnėmis nepriklauso nuo skirtingo smegenų pusių išlavėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius