Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gamtininkas apie žvėris mieste: mes jų miške pasistatėme miestus

Pastaruoju metu į Vilnių vis dažniau atklysta stambūs laukiniai gyvūnai. Pirmadienį pranešta, jog netoli LRT pastato Konarskio gatvėje klaidžioja stirna, o savaitgalį Žirmūnuose po ilgo blaškymosi nugaišo briedis. Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, jog visą vasarą žvėrys gyvena netoli miesto, o kartais – ir pačiame mieste. Tad dėl jų pasirodymo gatvėse nereikia nustebti.
Pasiklydęs briedis Neries upėje
Pasiklydęs briedis Neries upėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ko tie gyvūnai eina į miestą? Atsakymas paprastas  – tai mes jų miškuose pasistatėme miestus. Ir dabar stebimės“, – kalbėjo gamtininkas.

Jei atidžiau pažvelgtume į Vilniaus ir kitų didesniųjų miestų žemėlapius – praktiškai visus juos galima pasiekti keliaujant miškais, o Vilniuje miškas driekiasi net iki pačios sostinės širdies.

S. Paltanavičius taip pat atkreipė dėmesį, jog gyventojai smarkiai klysta apibūdindami žvėris – galbūt jų tiesiog niekas nemokė, kaip juos atpažinti? Pirmadienio atveju stirna buvo palaikyta briedžiu.

„Iš Kauno važiavo sunkvežimis pervežti briedžiui. Buvo sutelktos pajėgos didžiuliam žvėriui... Reikėtų pranešant šiek tiek tiksliau pateikti tą informaciją. Čia – kaip eisme: neįsitikinai – nelenk“, –  pranešėjo gamtos pažinimo žiniomis stebėjosi S. Paltanavičius.

Taip pat jis kritikavo tautiečių neapdairų elgesį, pastebėjus laukinį žvėrį blaškantis gatvėse.

„Pamatę laukinį gyvūną, mes stengiamės kuo arčiau jo prieiti – gal nufotografuoti savo mobiliuoju telefonu, o gal pabaidyti, sušvilpti – o kaip reaguos? Reikia proto ir jautrumo pirmiausia“, – sakė gamtininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius