-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gyvūnų prieglaudos Panevėžyje įkūrėjai džiūgauja: daugėja norinčių priglausti benamius šunis

Žmonės sąmoningėja ir nori keisti esamą situaciją, sako Panevėžyje veikiančių gyvūnų globos organizacijų atstovai. Pasak jų, po to, kai nevienerius metus žiniasklaidoje ir kitose medijose buvo nuolat viešinamos istorijos apie žiaurų elgesį su gyvūnais, situacija pradėjo keistis – likimo nuskriaustų gyvūnų skaičius globos namuose mažėja.
Prieglaudai padeda ir profesionalūs vetrinarai, kurie suteikia pagalbą sužalotiems gyvūnams.
Prieglauda jiems yra tik laikini namai. Visi gyvūnai tikisi surasti nuolatinius šeimininkus. / Vildos Lukaitytės nuotr.

Atsiranda laisvų narvų

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė pasakojo, kad šiais metais sulaukė kaip niekada daug žmonių, norinčių priglausti benamius gyvūnus.

Vildos Lukaitytės nuotr./Kiti keturkojai prieglaudoje leidžia ne vienerius metus, bet vis dar laukia šeimininkų.
Vildos Lukaitytės nuotr./
Kai kurie gyvūnai naujų šeimininkų sulaukia ne greitai.

„Gal atsiranda supratimas, kad visi esame atsakingi už beglobius gyvūnus. Gal žmonių mąstymas pasikeitė dėl nuolat girdimų istorijų apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Kai nuolat matome šias skaudžias istorijas, atsiranda natūralus noras užkirsti tam kelią“, – kalbėjo pašnekovė.

Jos teigimu, praėjusiais metais Panevėžio gyvūnų globos draugija buvo priglaudusi daugiau nei 160 šunų, o šiais metais jų yra tik 68.

„Per visą globos namų egzistavimą dar nėra buvę, kad turėtume tiek laisvų narvų“, – džiaugasi R.Liberienė.

Mitus paneigti sunku

Nepaisant to, apie gyvūnų globos organizacijas tebesklando daug nepatvirtintų gandų ir mitų. Kartais žmonės radę benamį šuniuką, jei jis nėra sužeistas, bijo skambinti į tokias draugijas, kadangi dauguma mano, jog čia praleidę kelias savaites ir neradę šeimininkų gyvūnai yra „užmigdomi“.

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė R.Liberienė patikina – tai tik mitas. 

„Gyvūnai „migdomi“ išskirtiniais atvejais t.y. jeigu sunkiai ir nepagydomai sužaloti, arba gyvūnėlio nebeįmanoma išgelbėti. Net tuomet, kai gyvūnas ir yra senas, mes jo „nemigdome“. Šiuo metu prieglaudoje turime vieną itin seną kalytę, kuri pas mus jau gyvena ilgiau nei metus. Mes vis dar tikimės, kad atsiras norinčių ją priglausti“, – kalbėjo moteris.

Į globos namus patekusius gyvūnus savanoriai sterilizuoja, gydo – dažnas gyvūnas būna apleistas ir kamuojamas ne vieno negalavimo.

„Šiuo metu mūsų gyvūnų priimamajame savanoriauja vyras, kuris dirba greitosios medicinos pagalbos skyriuje. Kai nori padėti, nesvarbu, ar tai – žmogus, ar gyvūnas“, – šypteli kitas savanoris Saulius.

Jeigu gyvūnui reikia rimtesnės apžiūros ar priežiūros, kreipiamasi į profesionalus – gydytojus veterinarus. 

Vildos Lukaitytės nuotr./Į prieglaudą patys šeimininkai atveža net ir kilmingus, veislinius augintinius.
Vildos Lukaitytės nuotr./Į prieglaudą patys šeimininkai atveža net ir veislinius augintinius.

Šalia kiemsargių yra ir madingų veislių šunų

Į prieglaudą papuola ne tik paprasti šuneliai, tačiau ir turintys kilmės dokumentus.

„Vienus atveža patys šeimininkai ir palieka, kitus tiesiog randame paliktus“, – sako Panevėžio gyvūnų prieglaudos savanoriai.

Vildos Lukaitytės nuotr./Kačių kampelis
Vildos Lukaitytės nuotr./Kačių kampelis

Paklausus, kokios veislės šunis dažniausiai šeimininkai išmeta į gatvę, Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė R.Liberienė sako, jog galioja tam tikros mados.

„Labai priklauso nuo mados, kuri veislė tuo metu yra populiari. Vienu metu turėjome daug dalmantinų, vėliau atėjo vokiečių aviganių mada. Buvo ir rotveilerių. Galima sakyti, kad į prieglaudą papuola daugiausia tokių veislių šunų, kurios tuo metu madingos“, – teigė gyvūnų globos draugijos vadovė.

Neduoda gyvūno bet kam

Nors draugijos nariai sveikina kiekvieną užsukusį į prieglaudą su ketinimais priglausti šunelį, bet kam gyvūnų neatiduoda.

Vildos Lukaitytės nuotr./Gyvūnų priėmimamasis
Vildos Lukaitytės nuotr./„Gyvūnų priimamasis“

„Niekada neduodame gyvūnų nepilnamečiams ar įtartinai atrodantiems asmenims. O atiduotus gyvūnus visada aplankome ir patikriname, ar su jais elgiamasi gerai, ar jie prižiūrėti“, – tvirtino R.Liberienė. 

Pasak jos, pasitaiko ir tokių atvejų, kad priglaudę gyvūną žmonės vėliau jį grąžina ar išmeta į gatvę, kaip tai padarė senieji šuns šeimininkai.

Tokie asmenys įtraukiami į nepageidaujamų asmenų sąrašą – jiems draugijos nariai nebeleidžia globoti gyvūnų. Šiuo sąrašu Panevėžio gyvūnų globos draugija dalinasi ir su kitais globos namais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius