Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvertintos bičių kenkėjų patekimo galimybės į Europos Sąjungą

Šiuo metu Europos Sąjungos (ES) šalyse bičių populiacijoje mažasis avilio vabalas (Aethina tumida) ir Tropilaelaps erkės nėra nustatomi. Tačiau, jei šiame regione būtų nustatytas šių kenkėjų buvimas, tai turėtų didžiulės neigiamos įtakos bičių sveikatai, bitininkystei ir medaus produkcijai.
Bitė
Bitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informuoja, kad Europos Komisijos (EK) prašymu Europos maisto saugos tarnybos (EMST) ekspertai įvertino ir identifikavo šių kenkėjų patekimo į Europą riziką. 

Bičių kenkėjų invazija yra vienas iš keleto veiksnių, atsakingų už bičių šeimų mažėjimą daugelyje ES šalių. Kitos galimos priežastys yra žemės ūkis ir pesticidų naudojimas, prasta bičių mityba, virusai ir aplinkos pokyčiai.

EMST ekspertų identifikuoti galimi rizikos veiksniai dėl minėtų bičių parazitų patekimo: 

• Kenkėjų patekimas su importuojamomis bitėmis.

Ši rizika iš esmės labiau susijusi su mažuoju avilių vabalu, kadangi šį kenkėją vilioja pačios bitės, o Tropilaelaps erkės yra bičių perų parazitai. 

Galiojančiuose ES teisės aktuose yra nustatyti gyvūnų sveikatos sertifikatai ir bičių judėjimui iš vienos valstybės narės į kitą taikomi reikalavimai. Minėti reikalavimai skirti bičių ligų, kaip antai amerikinis ir europinis puvinys, mažasis avilių vabalas ir Tropilaelaps erkė, galinčių išplisti bitėms judant, profilaktikai ir kontrolei. 
ES importo taisyklėse nustatyta, kad iš trečiųjų šalių gali būti importuojamos tik bitės motinėlės ir kamanių šeimos iš biologiškai saugių patalpų. Spiečių ir kolonijų importas draudžiamas pagal teisės aktus, taip dar labiau sumažinama galima rizika.

• Bitininkystės veikloje naudojamas bičių produktų importas.

Patekimo rizika per bitininkystės veikloje naudojamų bičių produktų importą yra aukšta ir ypatingai susijusi su mažuoju avilių vabalu. Šį kenkėją ypač vilioja bičių kvapas ir produktai, kurie turėjo kontaktą su bitėmis (pvz. žiedadulkės). Sertifikatų išdavimas kenkėjais neužkrėstoms siuntoms taip pat padeda sumažinti šią riziką.

• Nenumatytas ar netyčinis bičių patekimas su siunta nesusijusia su bitėmis. 

Tai kelia didelę riziką dėl abiejų kenkėjų patekimo, kadangi tokį įvykį yra labai sunku nustatyti. Šiuo atveju EMST ekspertų grupė negalėjo identifikuoti kokią nors apsaugos priemonę, galinčią sumažinti šią riziką.

Pagrindinis EMST tikslas – ištirti visus įmanomus būdus, kuriais kenkėjai gali patekti į ES.

Pagrindinis EMST ekspertų grupės atliktas rizikos vertinimo tikslas buvo ne  siekimas kiekybiškai įvertinti riziką, o ištirti visus įmanomus būdus, kuriais kenkėjai gali patekti į ES.

EMST taip pat apžvelgė dar ir tokias kenkėjų patekimo galimybes, kaip vaisių ir daržovių importas, bitininkystės įrankių naudojimas, bičių ir šių kenkėjų ( mažojo avilio vabalo Aethina tumida ir Tropilaelaps erkių) laisvas judėjimas. Tačiau šie kenkėjų keliai, pagal ekspertų pateiktą išvadą  – mažai tikėtini. 

Taip pat, ekspertų grupė nustatė, kad yra reikalingi greito nustatymo metodai ir, kad žmonių, susijusių su bitininkyste, švietimas ir mokymas, jų informuotumo ir žinių, susijusių su bičių prekyba ar gabenimu, didinimas, taip pat gali prisidėti išvengiant šių bičių kenkėjų (mažojo avilio vabalo Aethina tumida ir Tropilaelaps erkių) patekimo į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius